razkril svoje prihodke

Golob o svoji plači in premoženju: "Nič ni skrito, še manj pa kje v tujini"

R.T./STA
14. 4. 2022, 15.45
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 18.48
Deli članek:

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob se je odzval na objave v nekaterih medijih, ki so na podlagi govoric poročali o njegovem premoženju.

Bobo
Robert Golob: "Če ste pričakovali, da sem kaj skrival, so vas zavedli. Nisem. Tega ne skrivam že 15 let in tudi zdaj ne bom začel."

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je na tiskovni konferenci pokazal svojo pogodbo s podatkom o plači, ki znaša 7.000 evrov neto, razkril pa je tudi svoje prihodke iz leta 2020. Ti so znašali 438.000 evrov bruto, torej 214.000 evrov neto. Vsi prejemki pa so znašali 433 tisoč evrov bruto, razlika se nanaša na odvedeno akontacijo dohodnine. "Moje premoženje ima znan izvor in nič od tega izvora ni skrito, še manj pa kje v tujini," je dejal in dodal: "Vsi moji prihodki v 2020 se popolnoma ujemajo ne samo s pogodbo, ampak tudi s podatki, ki so že bili razkriti." 

Zavrnil je tudi očitke, da naj bi zahteval provizijo pri Istrabenzovih načrtih za izgradnjo hidroelektrarne na reki Neretvi.

Kljub temu pa dohodninske napovedi ne razkriva, saj, kot pravi, ne želi razkrivati podatkov o svojih družinskih članih. Danes je sicer izrazil pripravljenost, da odmero dohodnine za lansko leto javno pokaže, pod pogojem, da ne bo razkrival podatkov o družinskih članih.

Ob tem je priložil tudi del pogodbe o delovnem razmerju, iz katerega je razvidno, da je imel zagotovljeno plačo v višini 11.950 evrov bruto, upravičen pa je bil tudi do variabilnega dela plačila za uspešnost poslovanja v višini 15 odstotkov osnovne plače in letne nagrade za delovno uspešnost.

Nismo v policijski državi

Na vprašanje, zakaj ni izpisa o dohodkih pokazal že prej, pa Golob odgovarja, da ne dovoli, da "policijski minister diktira, katere podatke moram posredovati medijem ali komurkoli drugemu". Hkrati zatrjuje, da ničesar ne skriva in da verjame, da živimo v demokratični državi, kjer velja pravo, in ne v policijski državi.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes pozdravil, da so "mnogi novinarji pritrdili njegovemu pozivu", da predsedniki strank razkrijejo svoje zaslužke, še posebej zaradi tega, ker so se po njegovem mnenju pri Golobu pojavile nerazumno visoke številke. Če se bodo posamezni podatki ujemali, pa bo to zgolj dokaz, da Golob ni lagal, je še dejal Hojs.

Ob izjavi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je za Planet TV dejal, da so na ministrstvu ugotovili določene kršitve v Gen-I glede usklajevanja prejemkov vodilnih z Lahovnikovim zakonom, pa je Golob danes dejal, da je ministrstvo po njegovih informacijah odločbo o prekršku izdalo takratnemu predsedniku skupščine družbe Gen-I Martinu Novšaku, ker da ni poročal o pogodbah, sklenjenih po 17. maju 2021.

Zavrnil je tudi očitke, da naj bi zahteval provizijo pri Istrabenzovih načrtih za izgradnjo hidroelektrarne na reki Neretvi. Na posnetku, ki naj bi slednje dokazoval, pa se, kot je pojasnil, državljana Bosne in Hercegovine pogovarjata o tem, kako bi znižala slovenski delež v omenjenem projektu, ki je sicer v nadaljevanju propadel.

Golob pa se je danes ponovno predstavil tudi kot alternativa aktualni vladi, med drugim je bil kritičen tudi do "hitrega ustanavljanja javnih porabnikov denarja, kjer zaposlujejo ljudi po svojih kriterijih", kot je denimo demografski sklad v Mariboru.