opozicija kritična

Opozicija: vladna fiskalna politika po načelu »za nami potop«

A.R./STA
14. 4. 2022, 14.52
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 15.25
Deli članek:

V SAB so ostri zaradi opozorila fiskalnega sveta, da od vlade še ni prejel predloga okvira za pripravo proračunov sektorja država za 2023-2025 in osnutka programa stabilnosti 2022. Kritični do odsotnosti fiskalnega načrtovanja so tudi v SD.

Bobo
Po mnenju Alenke Bratušek bi morali več pozornosti nameniti tistim, ki so kopali bančno luknjo, ne le gasilcem, ki so požar gasili

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je pripravil pomladansko gospodarsko napoved, s katero pa se vlada ne želi seznaniti, je v današnji izjavi za medije v Ljubljani poudarila predsednica SAB Alenka Bratušek. »Zakaj? Zato, ker so številke slabše, kot so bile v jesenski napovedi,« je navedla. Ker ni pomladanske napovedi, vlada tudi še ni pripravila osnutka programa stabilnosti, niti okvira za pripravo proračunov sektorja država, ki je osnova za »državni proračun, občinske proračune, zdravstveno in pokojninsko blagajno«. 

Bratuškova je prepričana, da je glavni razlog za tako ravnanje »gromozanska luknja« v javnih financah. V pokojninski blagajni po njenih besedah manjka 250 milijonov evrov, v proračunu pa zaradi na novo sprejetih zakonov približno 500 milijonov evrov. Če bi vlada pripravila dokumente pred volitvami, bi morala povedati, kaj sledi, je opozorila predsednica SAB. Da se nam obeta »ZUJF po vzoru 2012 in zniževanje pokojnin po vzoru 2012,« je še posvarila. Če Slovenija dokumentov ne pošlje v Bruselj, kar mora storiti do konca meseca, lahko sledijo tudi kazni, je še povedala.

SD: vlada krši obveze iz fiskalnega zakona 

Milan M. Cvikl iz SD se je na današnji novinarski konferenci te stranke v Ljubljani strinjal, da »aktualne slovenske vlade sploh ne zanima, kaj bo po volitvah«. »Ta vlada ni sprejela niti ocene Umarja, da so razvojni problemi Slovenije veliko večji, zato ker meni, da je lanskoletna osemodstotna rast ob petodstotnem deficitu velik uspeh, pa ni,« je bil kritičen.

Glede na to, da je vlada sprejela vrsto ukrepov, nazadnje dohodninsko novelo, bi bilo treba pokazati, »da imamo veliko luknjo v javnih financah že v 2022, kaj šele v 2023«. »In tega ta vlada noče predlagati in pokazati fiskalnemu svetu,« je dejal.

Izpostavil je še, da vlada že dve leti odlaga, kar zahteva zakon o fiskalnem pravilu - to je pripravo srednjeročne fiskalne politike in državnega razvojnega programa. »In to je problem te vlade: za nami - potop,« je sklenil Cvikl.

V zakonu o fiskalnem pravilu je zapisano, da mora vlada predlog okvira za pripravo proračunov skupaj z osnutkom programa stabilnosti posredovati DZ in fiskalnemu svetu najpozneje 20 dni pred rokom za posredovanje programa stabilnosti Evropski komisiji. Tega mora Slovenija tako kot vse države članice posredovati v Bruselj do konca aprila vsako leto.