Pogovori z Južno Korejo

Sestra shujšanega Kima prevzela pobudo

G.G.
24. 9. 2021, 10.21
Posodobljeno: 24. 9. 2021, 10.26
Deli članek:

Kaj se dogaja v samosvoji deželi, ki se je zaradi izolacije od sveta drži nekakšen mističen pridih? Nadaljevali bi pogovor z »južnimi brati«.

Profimedia
Kim Yo-jong ima vse bolj pomembno vlogi pri odločanju o pomembnih vprašanjih.

Govora je o Severni Koreji, kjer s trdo roko vlada dinastija Kim. Tokrat se ni oglasil vrhovni šef Kim Jong-un, ampak njegova vplivna sestra Kim Yo-jong.

Povod za njen odziv je bil nastop južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina, ki se je ta teden ponovno zavzel, da državi formalno končata konflikt in prineseta dolgotrajni mir na korejski polotok. Koreji sta namreč tehnično še vedno v vojni, čeprav se je spopad končal leta 1953, od takrat pa so na strogo zavarovanem mejnem območju le občasne provokacije.

Klika v Pjongjangu je vrnila z odgovorom, da gre za preuranjeno idejo, sestra velikega voditelja Kim Yo-jong pa je zdaj ponudila roko. Če se konča »sovražna politika«, so pripravljeni nadaljevati pogovore z Južno Korejo.

Njen brat je sicer v zadnjem času presenetil s svojo pojavo. Na vojaški paradi je postopal vidno vitkejši in s poletno zagorelo poltjo. 37-letni korejski voditelj se je več let soočal s prekomerno telesno težo. Zaradi tega so tuje obveščevalne agencije in mediji špekulirali, da bi lahko imel večje probleme z zdravjem. Govorilo se je celo, da se bori z alkoholizmom. Tako njegov oče kot ded sta umrla zaradi problemov s srcem. A Kim je v zadnjih mesecih izgubil vsaj 20 kilogramov. Morda tudi na račun tega, da je zdaj oče. Ima namreč tri otroke, bliža pa se štiridesetim, zato ni nenavadno, da je začel skrbeti za svoje zdravje.