primoz siter bobo
Bobo
Primož Siter ne želi privatizacije vodnih virov v Sloveniji.

V torek je ministrstvo za okolje in prostor (MOP), ki ga vodi Andrej Vizjak, obiskal gost iz Saudove Arabije, tamkajšnji minister za okolje, vodo in kmetijstvo Abdulrahman Al Fadhli. Na MOP so srečanje med kolegoma označili za »vljudnostni obisk«, v javnosti pa so že zakrožile govorice in namigi o naklepih sestankujočih.

Vljudnostni obisk

Natančnejša vsebina pogovorov ostaja javnosti sicer neznana, v novici z MOP pa je zapisano, da je Kraljevina Savdska Arabija »posebej izrazila zanimanje za okrepitev sodelovanja na področju celostnega upravljanja z vodami, in ministra sta se strinjala, da povezovanje na strokovni ravni pristojnih agencij za vodo na obeh straneh predstavlja pravi korak v smeri krepitve bilateralnega sodelovanja«. Nadalje piše, da sta se ministra »v pogovoru dotaknila tudi priprav na letošnjo podnebno konferenco v Glasgowu in izmenjala poglede o možnih načinih doseganja kratkoročnih in dolgoročnih zavez glede zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov«.

Na naša dodatna poizvedovanja o morebitnih sklepih so z MOP odgovorili, da se je obisk »odvijal na ravni izmenjave pogledov na aktualne okoljske teme. S Savdsko Arabijo na področju okolja nimamo odprtih projektov in nismo podpisovali nikakršnih dogovorov, zavez ali pogodb. Savdski minister se je sicer v času obiska v Sloveniji srečal tudi z vodstvom ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.«

Poslansko vprašanje

70.a člen ustave pravi, da ima vsakdo pravico do pitne vode, da so vodni viri javno dobro v upravljanju države, da vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev ter v tem delu niso tržno blago. Oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država prek samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno in neprofitno. 

Al Fadhli je Slovenijo sicer obiskal po udeležbi na vrhu kmetijskih ministrov največjih svetovnih gospodarstev G20, ki je potekal v Rimu. Njegov vljudnostni obisk bi bržkone ostal neopažen, če ne bi letos v Sloveniji potekal referendum o zakonu o vodah, ki je uspešno in s prepričljivo večino preprečil spremembo zakonodaje, ki je spreminjala določila o gradnji na priobalnem pasu. Ker pa je Saudska (nekateri pišejo Savdska) Arabija, kot večinsko puščavska država, ena od vodilnih držav na področju izkoriščanja vodnih virov, je to poslanca Levice Primoža Siterja navedlo k temu, da je ministru namenil poslansko vprašanje, ali je saudijski minister na obisku zastopal kapitalske interese podjetij, ki se ukvarjajo s črpanjem, prodajo in upravljanjem voda, ter Vizjaka prosil, naj mu posreduje celotno zabeležko srečanja. Okoljski minister ima en mesec časa, da odgovori opozicijskemu poslancu.

V telefonskem pogovoru za Svet24 je poslanec Levice dejal, da je delo opozicije, da z lupo opazuje delo vlade, kar je tudi navedel kot razlog, da želijo osvetliti detajle srečanja. »Zgodba o vodi se z referendumom ni zaključila,« Siter sporoča MOP in vladi. Za to pravi, da je »naklonjena privatizaciji«, sploh ko gre za partnerje, kot je saudijska vlada, ki kot ena vodilnih izvoznic nafte razpolaga z velikim kapitalom. Ustavno določilo iz leta 2016, ki veleva, da so vodni viri javno dobro v upravljanju države, po Siterjevem mnenju nudi le delno zaščito, še posebno ker »ta vlada razume ustavna določila zelo površinsko«.

Voda v deželi nafte

Al Fadhli poleg ministrstva vodi tudi dve državni podjetji, odgovorni za oskrbo z vodo, obe pa sta v tehnološkem in razvojnem smislu v globalnem vrhu, saj tamkajšnje naraščujoče prebivalstvo (po zadnjih ocenah šteje 34 milijonov in se je v treh desetletjih podvojilo) pomeni tudi večanje potrebe po pitni vodi. Že več kot polovico vode te kraljevina zagotavlja s procesom desalinizacije, torej izločanja soli iz morske vode, ker pa je to zahteven in zelo drag postopek, je vlada pripravljena podpreti tudi druge načine zagotavljanja oskrbe. Položaj Saudove Arabije v regiji in svetu bo odvisen od tega.

irrigated-agriculture-saudi-arabia-52b41d-1024
Picryl
Saudska namakalna polja v puščavi so vidna iz vesolja.

Sporni partnerji

Moč in temelj zavezništev Saudove Arabije z ZDA, EU in Slovenijo je namreč trenutno nafta. Če ne bi bilo te, bi morale ZDA, Evropa in Slovenija sicer priznati, da je po kriterijih, ki jih omenjeni aplicirajo na neprijateljske države, Saudova Arabija huda kršiteljica deklariranih človekovih pravic, predvsem na področjih svobode veroizpovedi, pravic žensk in istospolno usmerjenih. A posel tovrstnih ovir očitno ne pozna, ne nazadnje je denimo na področju vode Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) že v več primerih sodelovala z Izraelom, katerega vlade koristijo vodooskrbo kot orodje/orožje v konfliktu s Palestinci, ki so zaradi ravnanja Izraela redno izpostavljeni pomanjkanju pitne vode.