Katalonija

Aretirali Puigdemonta, enega glavnih akterjev boja za odcepitev Katalonije

S.R./STA
24. 9. 2021, 07.22
Posodobljeno: 24. 9. 2021, 07.32
Deli članek:

Vstajnike, ki so ostali v Španiji, so pomilostili. Evropski poslanec Carles Puigdemont se je pred pregonom zatekel v tujino, zdaj so ga prijeli v Italiji.

Reuters
Carles Puigdemont

V Italiji so v četrtek na podlagi španskega naloga za aretacijo, izdanega oktobra 2019, prijeli nekdanjega katalonskega predsednika in enega najvidnejših obrazov boja za neodvisnost Katalonije Carlesa Puigdemonta. Kot je sporočil njegov odvetnik Gonzalo Boye, so Puigdemonta, ki od leta 2017 živi v Belgiji, prijeli ob prihodu v Italijo, kamor da je odpotoval v vlogi evropskega poslanca. 

Vodja Puigdemontovega kabineta Josep Lluis Alay je na Twitterju pojasnil, da ga je italijanska policija prijela ob prihodu na letališče v mestu Alghero na Sardiniji. Danes naj bi stopil pred sodnika v mestu Sassari, ki ga lahko bodisi izpusti bodisi izroči Španiji.

Vstajništvo

58-letnega Puigdemonta Španija išče zaradi obtožb vstajništva v povezavi z izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije leta 2017. Evropski parlament je marca Puigdemontu in še dvema neodvisnosti naklonjenima poslancema odvzel imuniteto. Čeprav je pritožbeni postopek v zadevi na Sodišču EU še v teku, trojica v vmesnem času ostaja brez zaščite, saj je sodišče julija zavrnilo njihovo prošnjo za izdajo začasne odredbe o ponovni dodelitvi imunitete.

Zaradi obtožb vstajništva v Španiji sicer poleg Puigdemonta iščejo še nekdanja katalonska ministra Tonija Comina in Claro PonsatiReferendum oktobra 2017 so katalonske oblasti izpeljale kljub prepovedi Madrida. Nekaj tednov pozneje je vlada v Kataloniji razglasila neodvisnost. Puigdemont se je pred pregonom zatekel v tujino, tiste predstavnike oblasti, ki so ostali, pa so prijeli in jim sodili. Junija letos jih je vlada pomilostila, v kar pa ni bil vključen Puigdemont.

Profimedia
Protesti v podporo neodvisni Kataloniji.

Politična kriza

Puigdemonta so aretirali teden dni po obnovi pogajanj med špansko osrednjo vlado v Madridu in katalonskimi oblastmi, ki iščejo rešitev za najhujšo špansko politično krizo v več desetletjih.

Madrid je po aretaciji izrazil "spoštovanje odločitve italijanskih oblasti in sodišč". "Aretacija gospoda Puigdemonta ustreza sodnemu postopku, ki velja za vsakega državljana EU, ki se mora zagovarjati pred sodiščem," je v izjavi sporočila španska vlada. Dodaja, da bi se moral Puigdemont "podrediti delovanju pravosodja kot katerikoli drug državljan".

Novi katalonski predsednik Pere Aragones je medtem obsodil dogajanje. "Pregon in sodno represijo najstrožje obsojam. To se mora končati," je zapisal na Twitterju. Samoodločba je po njegovih besedah edina rešitev.