Pol milijona evrov

Kralj absentizma je kar 15 let vlekel plačo, direktorji pa so nanj "pozabili"

G.G.
22. 4. 2021, 07.30
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 08.34
Deli članek:

Uslužbenec v bolnišnici v Catanzaru v Italiji se je 15 let uspešno izmikal delu, pri tem pa redno prejemal plačo. Italijanski mediji so mu nadeli vzdevek kralj absentizma.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Danes 67-letni možak si je v petnajstih letih »prigaral« dobrih pol milijona evrov. Vprašanje, ki se najprej zastavlja in ki muči vse nadobudne ali zavistne absentiste, je, kako mu je uspel ta podvig?

Leta 2005 naj bi zagrozil direktorici bolnišnice, naj si proti njemu ne drzne sprožiti disciplinskega postopka zaradi neupravičene odsotnosti z dela, saj ga je sumila simuliranja bolezni. Direktorica se je iz nekega razloga prestrašila, kmalu zatem pa je odšla v pokoj. Papirji so obtičali v predalu, novi direktor se jih ni dotaknil, na njih so pozabili tudi nasledniki, moški pa je začel uživati.

Leta 2016 je italijanska vlada zaostrila zakone. Finančna policija je pričela brskati po javnem sektorju, v katerem so bile kronične bolezni na papirju pogoste kot ljubezen do matere in nogometa.

67-letnika iz Catanzara so zasačili šele pred kratkim. Zbrali so dovolj dokazov, da bodo zoper njega podali primerne kazenske ovadbe, kot sokrivci pa so v preiskavi tudi direktorji bolnišnice, ki namerno ali iz malomarnosti niso ugotovili kršitev.

V Italiji za naziv kralja absentizma obstaja huda konkurenca. Od leta 2016 so s pomočjo prikritega nadzora zasačili različne prevarante. Nekega 53-letnika, ki stanuje v večnadstropni stavbi v San Remu, kjer je tudi državni urad, so celo ujeli, kako je kar v spodnjem perilu prišel do vrat, se prijavil s kartico in se vrnil v še toplo posteljo. V Boscotrecaseju v bližini Neaplja pa so si uslužbenci na glavo poveznili kartonsko škatlo, se »štempljali« in odšli po zasebnih opravkih ali pa so s kartico prijavili kolega, ki se je medtem predajal prostočasnim aktivnostim.

Sicer pa, umetnost "štempljanja" nikakor ni tuja Slovencem. Pred kratkim, v času covidnih dodatkov, so jo sijajno prakticirali ne tako skromno plačani zdravniki v eni od večjih slovenskih bolnišnic.