Rahljanje ukrepov

V soboto odprtje teras po vsej državi, že jutri dovoljeno prehajanje med regijami

L.K./STA
21. 4. 2021, 20.24
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 07.05
Deli članek:

Vlada je, upoštevajoč epidemiološko situacijo v državi, sprejela več ukrepov sproščanja.

Bobo
Fotografija je arhivska

Vrtovi in terase gostinskih lokalov se bodo v soboto lahko odprli po vsej državi, v regijah na rumenem seznamu bodo lahko obratovali tudi notranji prostori lokalov, je v DZ dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Kot je še povedal, bodo v ponedeljek z določenimi omejitvami začeli obratovati tudi nastanitveni obrati.

Vlada je na današnji seji potrdila nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki sprošča do zdaj veljavne ukrepe. Sporočila za javnost po seji vlade sicer še ni, je pa sproščanje na seji odbora DZ za gospodarstvo, na kateri razpravljajo o problematiki ponovnega zagona dejavnosti v gostinstvu in ostalem storitvenem sektorju, napovedal Zajc.

V vseh statističnih regijah

Kmalu zatem je novico o sproščanju prek Twitterja sporočilo tudi gospodarsko ministrstvo, ki je zapisalo, da se v vseh statistični regijah ohranja sprostitev storitvene in trgovinske dejavnosti. Tako bo dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti in strežbe na terasah in vrtovih ter ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih ob testiranju gostov.

V treh rumenih regijah - pomurski, obalno-kraški in goriški - pa se sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov in ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih.

Odlok začne veljati v soboto, vendar se določila za delovanje nastanitvenih obratov začnejo uporabljati s ponedeljkom, je na Twitterju še navedlo ministrstvo.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Tudi izobraževalne ustanove

Prihodnji teden odpirajo vrata vse izobraževalne ustanove, je na Facebooku sporočila vlada. "To pomeni, da bodo znova omogočena predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah. Priporočen je hibridni model, torej kombinirana izvedba študijske dejavnosti z izvedbo v živo in izvajanjem na daljavo, v skladu z zmožnostmi in potrebami visokošolskih zavodov. Vrata bodo odprli tudi študentski domovi. S svojo dejavnostjo bodo lahko v celoti nadaljevale glasbene šole. Od 26. aprila do vključno 2. maja 2021 je dovoljena športna vadba vsem športnikom ne glede na starosti in kakovost. Dovoljena je samostojna ali strokovno vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Takšna športno rekreativna vadba je dovoljena na zunanjih površinah oziroma na prostem in v zaprtih prostorih."

Od 23. aprila do vključno 2. maja 2021 velja tudi:

- Po vsej državi je dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami.

- Dovoljeno je zbiranje do 10 ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva.

- Dovoljeno je zbiranje do 10 ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih (pod pogoji, ki jih določa Zakon o javnih zbiranjih).