kisik približno pol ure ni prišel do respiratorjev

Zaradi uhajanja kisika ugasnila življenja 22 covidnih bolnikov

A.S.
22. 4. 2021, 08.09
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 09.15
Deli članek:

V indijski bolnišnici je po izgubi oskrbe s kisikom zaradi okvare sistema umrlo 22 bolnikov s koronavirusom.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Do tragedije je prišlo v sredo, ko je cisterna s kisikom polnila rezervoar za shranjevanje kisika v bolnišnici v Nashiku, ki se nahaja v indijski zvezni državi MaharashtraZaenkrat še ni znano, kako je prišlo do puščanja. Pristojni so potrdili le, da kisik približno pol ure ni prišel do respiratorjev, zaradi česar je umrlo več bolnikov, poroča britanski časnik BBC.

Da morajo krivci odgovarjati, je za BBC povedal vnuk ene od preminulih pacientk Amol VyavhareMed bolniki, ki so umrli zaradi prekinitve oskrbe s kisikom, je bila tudi babica Vickyja Jadhava.

Jadhav je babico obiskal v sredo. Ko je odhajal, se je počutila dobro. "Nato so me poklicali in mi rekli, da je v kritičnem stanju. Ko sem zdravnike vprašal, kaj se je zgodilo, so rekli, da v bolnišnici ni kisika," je dejal.

Maharashtra je ena od indijskih zveznih držav, ki jo je pandemija koronavirusa najbolj prizadela, prav tako se soočajo s pomanjkanjem kisika. Tudi številne bolnišnice v New Delhiju poročajo o pomanjkanju kisika, s katerim oskrbujejo covidne bolnike. Regionalni minister za zdravje New Delhija Satyendar Jain je pozval vlado, naj obnovijo dobave kisika, če se želijo ogniti ogromni krizi. Premier Narendra Modi je sicer v torek v nagovoru zagotovil, da delajo vse, kar je v njihovi moči, je povzela Slovenska tiskovna agencija.