dobil rdečo luč sds

Vplivni član stranke NSi zaradi Janeza Janše ostal brez funkcije

Primož Cirman, Tomaž Modic, Vesna Vuković / Necenzurirano.si
21. 4. 2021, 20.00
Deli članek:

Nova Slovenija (NSi), druga največja vladna stranka, je v ponedeljek popoldne dobila kadrovsko zaušnico. Vlada Janeza Janše je namreč na dopisni seji odločala o imenovanju direktorja službe za zakonodajo, ki je v zadnjih mesecih večkrat opozarjala, da so posamezne odločitve vlade v nasprotju z ustavo in zakonodajo.

Primož Lavre
Čeprav je Janez Pogorelec izpolnjeval vse pogoje in je glede na svojo strokovno usposobljenost primeren za položaj direktorja vladne službe za zakonodajo, ga vlada ni imenovala na ta položaj.

Kot edini se je razpis za položaj prijavil kandidat NSi Janez Pogorelec, a ga vlada ni potrdila. Namesto njega je na pobudo SDS za začasno direktorico imenovala dosedanjo namestnico Matejo Lekan Štrukelj.

Vladna služba za zakonodajo skrbi za to, da so predlogi predpisov, ki jih sprejema vlada, ustavni, zakoniti in spisani tako, da jih ljudje razumejo. Tretja Janševa vlada je aprila lani na položaj njenega začasnega direktorja imenovala Miho Pogačnikanekdanjega zastopnika Slovenije v mejnem sporu s Hrvaško, ki je v zadnjih letih odločno nasprotoval uveljavitvi arbitražne razsodbe. V tem času so njeni uslužbenci, pogosto tudi mimo Pogačnika, večkrat nasprotovali posameznim zakonom, ki jih je predlagala vlada.

Tako so »raztrgali« megazakon za debirokratizacijo države, ki je prvi rezultat dela strateškega sveta za debirokratizacijo pod vodstvom Ivana Simiča. Po njihovem mnenju je na več mestih posegal v človekove pravice in ustavo. Ostri so bili tudi do vladne vojne s Slovensko tiskovno agencijo (STA). Tako bi morala biti zamrznitev financiranja res skrajna sankcija, saj bi posledična ustavitev javne službe pomenila nezakonito stanje. Podobno je bilo pri zakonu o izvrševanju državnega proračuna, noveli zakona o vodah, noveli zakona o Slovenski vojski in vladnih epidemioloških odlokih. V vseh teh primerih je dala služba za zakonodajo mnenje, ki je bilo v nasprotju z željami vlade.

Miha Pogačnik se je umaknil

Pogačnikov mandat se je iztekel v ponedeljek, na posebni javni natečaj za direktorja pa se ni prijavil. Po informacijah Necenzurirano.si zato, ker je v sodni preiskavi zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Specializirano državno tožilstvo jo je v začetku leta uvedlo zaradi Pogačnikovega domnevno nezakonitega posredovanja pri prihodu hrvaških anesteziologov, ki jih je leta 2016 najel UKC Maribor.

Po informacijah Necenzurirano.si je Pogorelec, ki je v zadnjih mesecih javno podpiral delo vlade, za SDS nesprejemljiv zaradi kritične drže do te stranke v preteklih letih.

To je pomenilo, da se je moral Pogačnik umakniti novemu človeku. Na natečaj se je prijavil le en kandidat – Janez Pogorelec iz NSi, nekoč že direktor vladne zakonodajne službe. Čeprav je posebna natečajna komisija, ki jo imenuje uradniški svet, ugotovila, da Pogorelec izpolnjuje vse pogoje in je glede na svojo strokovno usposobljenost primeren za položaj direktorja, ga vlada ni imenovala na ta položaj. Zakaj, ni znano. Čeprav to po nekaterih informacijah ni bilo usklajeno v koaliciji, naj bi bili v NSi v ponedeljek presenečeni, ker Pogorelec ni bil imenovan na ta položaj. Prvak NSi Matej Tonin tega ni želel komentirati. 

Imenovanja Lekan Štrukljeve po informacijah Necenzurirano.si ne podpira večina zaposlenih v vladni službi za zakonodajo, saj naj bi bila s podrejenimi v slabih odnosih.

Po informacijah Necenzurirano.si je Pogorelec, ki je v zadnjih mesecih javno podpiral delo vlade, za SDS nesprejemljiv zaradi kritične drže do te stranke v preteklih letih. Še v času, ko je NSi vodila Ljudmila Novak, je Pogorelec zagovarjal ostrejšo ločnico do politike Janše in SDS. V zadnjih mesecih je to stališče omilil, a očitno ne dovolj. V ozadju je bila tako želja vladajoče stranke po trdnem nadzoru in vplivu na ključno vladno službo v času, ko se vrstijo napadi na ustavno sodišče, sodstvo in tožilstvo. Na položaj je tako vlada v ponedeljek začasno imenovala Matejo Lekan Štrukelj, dosedanjo namestnico Mihe Pogačnika. Gre za dobro prijateljico Katje Triller Vrtovec, državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade. Ta je imela ključno vlogo pri pripravi zakona o debirokratizaciji, ki mu je odločno nasprotovala tudi služba za zakonodajo. 

Novo vodstvo trdno na liniji z vlado

V SDS naj bi Lekan Štrukljevo dojemali kot uslužbenko, ki bo trdno na liniji z vlado. Že v vlogi Pogačnikove namestnice naj bi popravljala in zadrževala nekatera mnenja o predlogih zakonov, ki vladi niso bili po volji. Več virov je za Necenzurirano.si zatrdilo, da se bo pod njenim vodstvom delo strokovnih sodelavcev vladne službe za zakonodajo dosledno preverjalo v kabinetu predsednika vlade. Vladna služba pa bo – četudi z molkom – prižigala zeleno luč za predpise, ukrepe in odločitve vlade, ki so neustavni, nezakoniti ali državi škodujejo. 

Služba za zakonodajo je bila sicer ena prvih institucij, kjer je nova vlada poskrbela za imenovanje sebi naklonjenega predstojnika. Tako je že marca lani po razrešitvi nekdanjega direktorja Rada Feleta za kratek čas njeno vodenje prevzela Katja Triller Vrtovec. Ta je po informacijah Necenzurirano.si na položaju vodje službe za splošne zadeve, ki je odgovorna za kadre in finance, želela videti svojo prijateljico Lekan Štrukljevo. Toda zaradi notranjega upora in protesta javnih uslužbencev ji to ni uspelo. Lekan Štrukljeva naj bi namreč v letu 2019, ko je po pooblastilu nadomeščala vodjo službe za splošne zadeve, zagrešila številne nepravilnosti in izvajala mobing nad sodelavci. 

Kljub temu je Pogačnik Lekan Štrukljevo imenoval za svojo namestnico. Nadomeščala ga je tudi na številnih sejah vlade. Direktor službe za zakonodajo ima sicer dva namestnika. Ta položaj je ob Lekan Štrukljevi zasedal tudi Damjan Tušar, a je bil po oceni kabineta predsednika vlade preveč kritičen do dela te vlade. Med drugim je pripravljal mnenja glede financiranja STA. S svojimi opozorili in nepripravljenostjo iskati pravne luknje in sporne rešitve je bil tudi precej moteč za delo vlade in njenih odborov.