Težava 24.000 Slovencev

Slovenci, da ne boste svoje barke gledali le z obale!

M.G. / Štajerski tednik
22. 4. 2021, 06.39
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 07.00
Deli članek:

»Republika Hrvaška je lani sprejela nov pravilnik o plovilih, registriranih na Hrvaškem, ki je njihovim lastnikom naložil precej novih obveznosti. Prva stvar, ki so jo lastniki morali narediti, je bil vpis OIB (osebne identifikacijske številke). Hrvaška je dolgo opozarjala na navedeno obveznost, prvega januarja letos pa je vse lastnike, ki tega niso uredili, izbrisala iz vpisnika plovil,« je pojasnila Ptujčanka Lena Koter, ustanoviteljica podjetja Menta, ki se ukvarja s storitvami za Slovence na Hrvaškem.

Črtomir Goznik
Po pričakovanjih naj bi bila letošnja navtična sezona na Hrvaškem dobra.

Ministrstvo za morje Republike Hrvaške je po novem letu iz vpisnika izbrisalo več kot 24.000 lastnikov plovil. Čeprav so jih opozorili, da morajo v vpisniku ažurirati podatke, jih tega veliko ni storilo. Zdaj bodo morali poskrbeti za ponovni vpis in opraviti izredni tehnični pregled plovila, da ga bodo lahko uporabljali v novi sezoni. 

Z opisano težavo se lahko sreča kar 24.000 Slovencev, lastnikov plovil, ki so jih zaradi neurejene dokumentacije izbrisali iz vpisnika plovil. Glede na to, da ljudje komaj čakajo, da bodo šli na počitnice, jim Koterjeva svetuje, da dokumentacijo uredijo pred odhodom, saj se bodo s tem izognili dvema ali več dnem skakanja po uradih, predvsem pa slabi volji: »Postopki so zapleteni, pogosto se zgodi, da ima uradna oseba, na katero naletimo, svoja pravila in običajno nam 'fali jedan papir' (manjka en papir). Po drugi strani pa napis 'Sve je hitno što se kasno traži' (vse je nujno, kar se prepozno išče), ki veselo visi na luški kapitaniji Rijeka, odraža odnos lastnikov, ki stvari urejajo v zadnjem trenutku in pričakujejo, da se uredi takoj, kar pa žal ne gre. Menta je tako most med lastniki in med javno upravo.«

Črtomir Goznik
Prvega januarja letos je Hrvaška vse lastnike, ki niso uredili vpisa osebne identifikacijske številke, izbrisala iz vpisnika plovil.

Izbris grozi tudi lastnikom plovil brez pooblaščenca

Izbris grozi tudi drugim lastnikom, če ne bodo uredili nadaljnjih obveznosti. Med drugim morajo izbrati pooblaščenca za sprejem pisemskih pošiljk in zastopnika v morebitnih sporih s hrvaškimi državnimi organi.

Lastniki plovil morajo med drugim izbrati pooblaščenca za sprejem pisemskih pošiljk in zastopnika v morebitnih sporih s hrvaškimi državnimi organi. 

»Naslednja obveznost, ki jo imajo vsi tuji lastniki, je imenovanje pooblaščenca za sprejemanje pisemskih pošiljk in zastopanje v morebitnih sporih s hrvaško državo. Pooblaščenec je lahko vsaka fizična oseba s stalnim prebivališčem na Hrvaškem ali pravna oseba s sedežem na Hrvaškem. Gre za to, da je na Hrvaškem registriranih na tisoče plovil tujih lastnikov in država je imela težave z lastniki, ki niso plačevali dajatev ali pa denimo niso bili dosegljivi, če so storili prekršek. Prek pooblaščencev ima država vedno možnost stika z lastnikom in ministrstvo za morje opozarja, da bodo plovila, katerih lastniki ne bodo v kratkem imenovali pooblaščenca, prav tako izbrisana. V podjetju Menta smo pooblaščeni za več kot 50 lastnikov, pri tem pa smo svojim strankam na voljo z nasveti glede zakonodaje in pomagamo pri izpolnjevanju obveznosti. Ob pooblastilih urejamo tudi druge spremembe v vpisniku plovil, na primer območja plovbe, ki so prav tako na novo definirana, prepise lastništva, spremembe luke, izvajamo tehnične preglede, nudimo zavarovanja za plovila ... Stranke obravnavamo celostno in v enem postopku uskladimo vso potrebno dokumentacijo.«

Kapacitete v navtiki odlično zapolnjene

»Spremenila sem način dela, zdaj delam samostojno, od doma. Ko ni turistov, so plaže in morje samo za lokalno prebivalstvo, kar nam tudi ugaja, pa vendar, veliko nas je odvisnih od turizma in upamo, da se bodo razmere kmalu umirile in bodo gosti čim prej prišli. Kapacitete v navtiki so bile lani odlično zapolnjene. Zdi se, da bo navtična sezona tudi letos dobra. Veliko ljudi je namreč svoje lanske rezervacije preneslo na letošnje leto in tudi nove rezervacije so že v polnem teku. Pri apartmajih in hišah je drugače, kopenski turisti čakajo 'last minute'. Ko se bodo sprostile omejitve potovanj, bo najbrž tudi tam takšen naval, kot je v navtiki. V primerjavi s Slovenijo smo na Hrvaškem celotno obdobje krize živeli karseda normalno.«

osebni arhiv
Lena Koter