izročitev

Mehiški general, ki so ga v ZDA prijeli zaradi drog, doma opran vseh obtožb

B.K.
15. 1. 2021, 11.43
Posodobljeno: 15. 1. 2021, 12.49
Deli članek:

Mehiške oblasti so generala, ki so ga v ZDA pred leti prijeli zaradi domnevne pomoči narko-kartelom pri tihotapljenju drog, oprale vseh obtožb.

Reuters
Salvador Cienfuegos

Mehiški general in nekdanji obrambni minister Salvador Cienfuegos je prost človek. Po štirih mesecih preganjanja je mehiško državno tožilstvo sporočilo, da proti njemu ne bo vložilo sploh nikakršne obtožnice.

Cienfuegosa so oktobra lani aretirali pripadniki ameriškega Urada za boj proti drogam (DEA), ker naj bi pod vzdevkom “Boter” pomagal mehiškemu narko-kartelu H-2 pri tihotapljenju velikih količin heroina, kokaina in metamfetaminov v ZDA. Temu naj bi pritrjevalo več tisoč tekstovnih sporočili, s katermi naj bi Cienfuegos komuniciral s člani kartela. Za pomoč pri tihotapljenju naj bi prejel visoke podkupnine.

Reuters
Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Aretacija nekdanjega generala, ki je med leti 2012 in 2018 opravljal funkcijo ministra za obrambo v administraciji takratnega predsednika Eriqueja Peña Niete, je sprožila diplomatski spor med severnoameriškima sosedama. Mehiške oblasti so namreč zagrozile s sprejetjem zakonodaje, ki bi močno omejila delovanje agentov ameriškega DEA na mehiškem ozemlju, za izpustitev generala pa naj bi se zavzel celo trenutni mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador. Ameriške oblasti so tako umaknile obtožnico proti Cienfuegosu in ga novembra lani izročile mehiškim oblastem. Te so zdaj vse obtožbe proti nekdanjemu generalu umaknile. Tožilstvo je ob tem izjavilo, da Cienfuegos ni imel nikoli stikov s člani kriminalnih organizacij, da kartelom ni nudil zaščite in da ni prejemal nelegalnega dohodka.