tehnološka vojna

ZDA po Huaweiju na "črni seznam" dodale še Xiaomi

B.K.
15. 1. 2021, 10.32
Posodobljeno: 15. 1. 2021, 11.17
Deli članek:

ZDA se vedno bolj ograjujejo od kitajske tehnologije.

Profimedia
ZDA so prepovedale investicije v dodatnih devet kitajskih tehnoloških podjetij.

Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Xiaomi je nova žrtev v tehnološki vojni z Združenimi državami Amerike. Ameriška administracija je podjetje namreč dodala na tako imenovan črni seznam kitajskih tehnoloških podjetij, ki prepoveduje ameriške investicije v ta podjetja in jim omejuje dostop do ameriške tehnologije. Američani tako ne bodo mogli več kupiti vrednostnih papirjev Xiaomija. Ob Xiaomiju je na neslavnem seznamu pristal še proizvajalec čipov Amec in še sedem drugih kitajskih visokotehnoloških podjetij, poroča japonska revija Nikkei Asia.

Združene države Amerike pod krinko nacionalne varnosti izvajajo protekcionistične ukrepe, s katerimi želijo zavarovati lastne tehnološke proizvajalce pred hudo konkurenco iz Kitajske.

Prepoved prihaja ob tem, ko je Xiaomi prehitel ameriško podjetje Apple v svetovnem tržnem deležu in tako postal tretji največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu. To je podjetju, ustanovljenemu šele leta 2010 uspelo tudi zaradi predhodne ameriške blokade njegovega starejšega in večjega brata Huawei.

Ameriško obrambno ministrstvo Xiaomiju očita, da ima povezave s Kitajsko ljudsko vojsko, kar mlado podjetje zanika.Xiaomi ni v lasti, pod nadzorom ali kako drugače povezano s kitajsko vojsko,” so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da ne izpolnjujejo kriterijev za “vojaško podjetje”, kakor jih definira ameriška zakonodaja.

Xiaomi poleg relativno ugodnih pametnih telefonov ponuja tudi paleto drugih pametnih naprav. Je eden izmed največjih odjemalcev mobilnih čipov na svetu, v mnogih razvijajočih se trgih, kot je denimo Indija, pa je najbolj priljubljen ponudnik uporabne tehnologije.