Število okužb pada

Kaj se dogaja z angleškim sevom v njegovi "domovini"?

G.G.
15. 1. 2021, 08.58
Posodobljeno: 15. 1. 2021, 09.49
Deli članek:

Država, kjer so najprej identificirali bolj nalezljivi sev, je Velika Britanija.

Profimedia
Občane na Otoku opominjajo na ukrepe, s katerimi naj bi zajezili širjenje koronavirusa.

Britanski politiki so proti koncu decembra lani zagnali preplah, uvedli strožje ukrepe in državljane pripravljali na katastrofo. Število dnevnih okužb s koronavirusom je v prvem tednu novega leta poskočilo čez 60.000, čez en teden je sledilo povečanje števila umrlih zaradi ali z boleznijo covid-19.

Premier Boris Johnson je še v torek razmišljal o novih, drakonskih ukrepih, popolnem lockdownu. Toda prav v začetku tedna se je trend začel obračati. Število dnevno okuženih je padlo za približno 20.000 v primerjavi s tednom prej. Reprodukcijsko število, to je število, ki pove, koliko zdravih ljudi bo zelo verjetno okužil nekdo, ki je okužen s koronavirusom, je padlo na 0,6 (v Sloveniji s »slovenskim sevom« smo šele v zadnjih dneh prišli pod 1). Še prejšnji teden je bilo v Veliki Britaniji reprodukcijsko število 1,4.

Johnson je zato potegnil zavoro. Strokovnjaki so mu svetovali, naj počaka z dodatnimi ukrepi. Število smrti bo sicer najverjetneje naraščalo še nekaj dni, nato pa naj bi tudi to začelo padati.