Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je že od ponedeljka dalje vsak dan ponavljal, da smo še daleč od prvega kriterija za vstop v rdečo fazo. Pa smo res? Če je bilo povprečje okuženih v zadnjih sedmih dnevih v ponedeljek še okoli 1900, je bilo včeraj le še 1465 (5,5 odstotni padec v primerjavi s sredo). Vsak dan se je zniževalo, saj število okužb v primerjavi s prejšnjim tednom upada. V trendu zadnjih dni bi lahko že v konec tedna dosegli »magično mejo« 1300.

Kaj kažejo torej številke za četrtek? Opravili so 4897 PCR testov in odkrili 1767 pozitivnih na koronavirus. Delež okuženih znaša 23,4 odstotka. Še več je bilo opravljenih hitrih testov, in sicer 6321, zaznali so 334 pozitivnih (5,3 odstotka). Kakorkoli obrnemo, pada tako delež aktivno okuženih, delež dnevno okuženih, povprečno število okuženih v zadnjih sedmih dneh, niža pa se tudi reprodukcijsko število.

Težke razmere v bolnišnicah

Ker pa število okuženih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje (v četrtek 1266, meja za rdečo fazo je 1200), narašča praviloma z deset ali štirinajstdnevnim zamikom (vrh okuženih v prvem tednu januarja), so v bolnišnicah upravičeno zaskrbljeni. Toda upad okužb v tem tednu bi lahko nakazoval, da se bo čez teden ali dva stanje vsaj nekoliko izboljšalo.

Današnji podatki o stanju v bolnišnicah so podobni, a vsaj ne gredo na slabše. V bolnišnicah se zdravi 1266 oseb, 197 na intenzivnih oddelkih. Za posledicami bolezni covid-19 pa je včeraj umrlo 28 ljudi.