Norveške ugotovitve

Opozarjajo na tveganje pri cepljenju resno bolnih starejših oseb

G.G.
15. 1. 2021, 11.21
Posodobljeno: 15. 1. 2021, 13.02
Deli članek:

Na Norveškem proučujejo 23 primerov smrti oseb, ki so umrle kmalu po cepljenju s cepivom proti koronavirusni bolezni.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Gre za starejše, nad 80 let stare osebe, ki so imele že pred cepljenjem resne zdravstvene težave. V 13 od teh 23 primerov so opravili obdukcijo, pri čemer rezultati niso pretirano presenetljivi. Ugotovili so, da so lahko stranski učinki, ki jih je povzročilo cepljenje, prispevali k njihovi smrti, ugotovitve norveškega državnega urada za javno zdravje (Statens legemiddelverk) povzema Bloomberg. »Za starejše osebe najbolj krhkega zdravja lahko imajo že mili stranski učinki resne posledice,« pravijo. 

In kaj zdaj? Ocenili so, da so lahko koristi cepljenja za starejše osebe, ki se jim zaradi drugih bolezni izteka življenje, minimalne ali nepomembne, zato svetujejo, da se v teh primerih zdravniki pretehtajo smiselnost cepljenja. 

Na Norveškem so doslej s cepivom družbe BioNTec / Pfizer cepili približno 33.000 ljudi. Najprej so prišli na vrsto najstarejši in zaposleni v zdravstvu.

Norveška agencija za zdravila je sicer poročala o zelo majhnem številu primerov stranskih učinkov, tudi glede te novice o smrtih pa po njihovih navedbah ni razloga za paniko. Kot je za nacionalno radiotelevizijo NRK pojasnil direktor agencije Steinar Madsen, gre za zelo »slabotne,« starejše bolnike v domovih za starejše. Poudaril je, da so ti primeri redki in da so cepili že več tisoč »slabotnih« starejših brez hujših posledic. Kot so še poročali pri NRK, se med »slabotne« bolnike štejejo bolniki z napredovanimi boleznimi srca, demenco, kronično obstruktivno pljučno boleznijo in drugimi resnimi obolenji.

»Zaradi tega nismo zaskrbljeno. Povsem jasno je, da ta cepiva predstavljajo zelo majhno tveganje, z manjšo izjemo v primeru najbolj slabotnih bolnikov,« je pojasil.