"popotovanje" na urgenco

V krvi so se mu začele razraščati »čudežne« gobe, potem ko si jih je vbrizgal v žilo

R.T.
15. 1. 2021, 11.45
Posodobljeno: 15. 1. 2021, 12.00
Deli članek:

Zaradi odpovedi organov je pristal na urgenci.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V ameriški zvezni državi Nebraska so morali zaradi odpovedi organov hospitalizirati neimenovanega 30-letnega moškega. Razlog za njegove zdrastvene tegobe? V žilo si je vbrizgal čaj, narejen iz psihedeličnih gob, te pa so pozneje začele rasti v njegovih venah. Zdravniki so študijo tega nenavadnega in predvsem prismojenega primera opisali v reviji Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry

Po navedbah zdravnikov je želel moški s tako imenovanimi »čudežnimi« gobami zdraviti svojo bipolarno motnjo, ob tem pa se je odločil, da bo prekinil zdravljenje s predpisanimi zdravili. Psihedelične gobe vsebujejo aktivno učinkovino psilocibin, ki sicer ni toksična za človeške organe, pri čemer raziskave kažejo, da lahko terapija s psilocibinom bistveno zmanjša depresijo pri bolnikih s smrtonosnimi boleznimi, prav tako lahko trajno dvigne nivo razpoloženja pri ostalih depresivnih in anksioznih posameznikih. 

Tega nikar ne počnite

A se je moški odločil za precej nekonvencionalen pristop h konzumaciji. Iz gob si je namreč skuhal čaj, ga filtriral in si tekočino vbrizgal. Nekaj dni pozneje je nepresenetljivo zbolel, simptomi pa so vključevali zlatenico, diarejo, utrujenost in slabost. Prav tako je bruhal kri. Svojci so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer je zdravnikom sprva težave povzročalo tudi dejstvo, da je bil preveč zmeden za jasne odgovore na vprašanja o njegovem zdravju. V seriji testov so ugotovili, da ima poškodovana jetra, moteno delovanje ledvic in da mu grozi popolna odpoved organov. A največje presenečenje je šele sledilo. Analiza krvi je namreč pokazala, da so se v njegovem krvnem obtoku začele razraščati spore gob. 

Zdravniki so bolnika zaradi težav z dihanjem priključili na ventilator ter ga zdravili z antibiotiki in antimikotiki. Na srečo je pozneje okreval, a je moral v bolnišnici prebiti 22 dni, zdravila pa bo moral jemati dolgoročno.

Znanost v psilocibinu že vrsto let vidi potencial za zdravljenje anksioznosti in depresije, a doslej še nihče ni svetoval, naj si ljudje čaj, izdelan iz psihedeličnih gob, ali katero koli drugo halucinogeno snov vbrizga neposredno v žilo. Avtorji želijo s študijo primera predvsem opozoriti, da je treba o psilocibinu in z njim povezanimi raziskavami bolje izobraziti javnost.