Konec vladavine?

Putin naj bi odstopil v nekaj tednih, imel naj bi Parkinsonovo bolezen

R.T.
6. 11. 2020, 09.19
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 10.04
Deli članek:

Ruski predsednik naj bi v začetku prihodnjega leta odstopil. Razlog za to naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin

Britanski The Sun poroča (povzemajo pa ga tudi drugi tuji mediji, tudi tisti čez Lužo), da so strokovna očesa v drži ruskega predsednika Vladimirja Putina, opazila simptome Parkinsonove bolezni – v bolečini naj bi težo z ene noge prenašal na drugo, njegovi prsti naj bi trzali, krčevito naj bi se oklepal svojega stola.

Špekulacije, da se njegova vladavina bliža koncu, so vzniknile ta teden, ko so v Rusiji pripravili osnutek zakona, po katerem bi po koncu mandata do smrti ostal senator. Zakonodaja, ki jo je predstavil Putin sam, bi mu zagotovila tako dosmrtno imuniteto kot tudi državne ugodnosti.

Družina si želi, da bi se poslovil

Moskovski politolog Valerij Solovej, ki je opozoril na domnevne simptome Parkinsonove bolezni, je razkril tudi, da naj bi na Putina poleg njegove izbranke Aline Kabajeve (37) pritiskali tudi hčerki Marija Vorontsova (35) in Katerina Tikhonova (34). Če gre verjeti Soloveju, naj bi tako 68-letnik žezlo oblasti predal že januarja prihodnje leto. Napovedal je še, da bo Putin kmalu imenoval novega predsednika vlade, ki bo sčasoma postal njegov naslednik.

Upravičena poteza

Predsednikovo osebje je sicer večkrat zanikalo, da tlakuje pot nasledniku. Njegov predstavnik za stike z javnostmi Dmitrij Peskov pa je o doživljenjskem statusu senatorja dejal, da gre za upravičeno potezo, ki nikakor ni novost, temveč je v praksi v številnih državah.