Dolgoročni najemi – kratkoročna rešitev

Gostje ljubljanskih hotelov v kratkem le še pacienti s covidom-19?

A. K.
6. 11. 2020, 06.48
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 08.48
Deli članek:

Od sob za karanteno do dolgoročnega ponujanja nastavitev za študente – slovenski hotelirji iščejo pot iz globoke krize.

Ivan Valtl
Ulice prestolnice so letos nenavadno prazne.
Kaj pa turistični boni?
Mestni hoteli praviloma niso čutili blagodejnih učinkov vladnega ukrepa za pomoč turizmu.

Hotelirji v Sloveniji in po svetu čutijo polno težo koronakrize. Ob pandemiji je število tujih gostov padlo na rekordno nizko raven, poletno sezono pa so vsaj v določeni meri rešili turistični vavčerji. A kot je za Svet24 v telefonskem pogovoru pojasnila Klara Bavdek, vodja Hotela Stil na Litijski cesti v Ljubljani, hoteli, kot je ta, ki ga upravlja, »niso imeli nič od tega«, sadove vladnega ukrepa so užili večinoma ponudniki nastanitev na Obali in v ostalih počitniških krajih.

Petina lanskega prometa

Da bi rešili poslovanje, ki je letos v primeru Hotela Stil padlo za kar 80 odstotkov, so se odločili za ponujanje vseh sob tudi za dolgoročnejšo nastanitev. Bavdkova je dejala, da so sicer to omogočali že prej, a sta bili po navadi za ta namen pripravljeni dve sobi. Med koronakrizo so vrata odprta tudi za študente, ki iščejo sobe. V primerjavi s siceršnjim najemniškim trgom so cene zelo dostopne. Tako bo denimo študent za sobo s površino 18 kvadratnih metrov skupaj z vsemi stroški odštel 300 evrov, 49 kvadratnih metrov velik apartma s štirimi ležišči, kuhinjo in balkonom pa stane zgolj 500 evrov na mesec. »Iti nižje nima smisla … Računica se ne izide,« pravi vodja hotela.

Klara Bavdek priznava, da je bil odziv kljub aktivnemu oglaševanju na spletu zelo slab. K temu po njenem mnenju veliko prispevata tako lokacija, saj je hotel daleč od centra, pri obvoznici, kot tudi dejstvo, da študij letos večinoma poteka na daljavo. Najem je trenutno omogočen vse do konca julija, bolj kot študenti pa so se na ponudbo odzvale družine, ki prenavljajo svoje hiše ali stanovanja in iščejo začasno nastanitev.

Obliž na rano

»To je neki minimalen prihodek, da vsaj delno lahko pokrivamo katastrofalno izgubo,« je dejala sogovornica in dodala, da so letos že morali odpuščati in vzeti prebroditveni kredit, da bi sploh lahko obstali. V sredo sta bili tako zasedeni zgolj dve izmed 42 sob. Da bi lahko hotel dolgoročno obstal in ustvarjal minimalni presežek za nujna vzdrževalna dela, Bavdkova ocenjuje, da bi moral biti minimalno tretjinsko zaseden.

Bobo
Občine iščejo alternativne rešitve. Fotografija prikazuje začasno nastanitev za stanovalce centra slepih, slabovidnih in starejših v škofjeloški dvorani.

Iz skupine Union Hoteli, d. d., ki ima v lasti pet hotelov v središču prestolnice, so v pisnem odgovoru na naše povpraševanje narisali drugačno sliko in zapisali, da se je »oddaja razpoložljivih hotelskih enot v Central hotelu in novem mladinskem hotelu The Fuzzy Log v daljši najem študentom izkazala za odlično poslovno odločitev, saj je odziv presegel naša pričakovanja in smo zapolnili vse namenjene razpoložljive kapacitete teh dveh hotelov«. Zaradi narave podjetja, ki kotira na borzi, pa v Union hotelih niso želeli izdati natančnejših podatkov o tem, kolikšna je zasedenost.

Postelje na voljo

»Nismo čarovniki,« je dejala Bavdkova, ki za zdaj vztraja pri turistični ponudbi, čeprav je ravno včeraj prejela poizvedovanje javnega zavoda Turizem Ljubljana, ki preverja pripravljenost hotelirjev, da dajo svoje objekte na voljo bolnišnicam, da bi služili kot nastanitev za izolacijo in zdravljenje bolnikov z blagimi simptomi covida-19. To ponudbo je vsaj za zdaj zavrnila. Nadaljnje poslabšanje epidemiološke slike bo bržkone obe strani pustilo brez izbire, ali naj rastoče število pacientov namestijo po hotelih ali ne.