Preiskave

V Nemčiji iščejo skrajneže, povezane z dunajskim teroristom

G.G.
6. 11. 2020, 08.41
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 09.45
Deli članek:

Sledi dunajskega terorista so preiskovalce pripeljale do morebitnih nemških »sodelavcev«.

Profimedia
Po napadih na Dunaju iščejo povezave z ubitim teroristom.

V povezavi s ponedeljkovim terorističnim napadom na Dunaju so danes zjutraj v treh nemških zveznih deželah potekale hišne preiskave. Policijske enote brskajo po stanovanjih in poslovnih prostorih v zveznih deželah Schleswig-Holstein, Spodnja Saška in Hessen, poroča Spiegel. Na muho so vzeli štiri sumljive osebe in njihovo morebitno vpletenost z »dunajskim« teroristom Kurtimom Fejzulaijem.

Pristaši skrajnežev v Siriji

Osumljeni 22-letnik iz Schleswig-Holsteina je po poročanju Spiegla živel na Dunaju. Šele pred kratkim se je preselil v Nemčijo. V Hamburgu so ga že obsodili na pogojno zaporno kazen, ker je v skupini s petimi islamisti poskušal oditi na bojišča v Siriji. Prijeli so ga Bolgariji in poslali nazaj v Nemčijo.

Osumljeni iz Spodnje Saške je policistom znan že od leta 2016, ko je med obiskom mošeju v Hildesheimu izgubil listek, na katerem je imel zapisane »naloge«, ki jih mora opraviti preden odrine na »džihad«.

20-letni Fejzulai, ki je imel albanske korenine ter državljanstvi Avstrije in Severne Makedonije, je ubil štiri ljudi. Bil je simpatizer skrajne džihadistične skrajne Islamske države, ki je tudi prevzela odgovornost za napad.

Preiskovalci domnevajo, da je bil napadalec del širše mreže skrajnežev, ki je segala preko meja Avstrije. Tako so po napadu že aretirali dve osebi v Švici, sled pa je vodila v še eno državo. Nemški notranji minister Horst Seehofer je v četrtek sicer sporočil, da je imel napadalec povezave z islamskimi skrajneži v Nemčiji.