Biden blizu zmagi

Trump izgubil dve tožbi, še naprej pa brez dokazov govori o prevari

G.G./STA
6. 11. 2020, 07.15
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 07.37
Deli članek:

V ZDA še vedno niso prešteli glasove. Tik pred koncem je bližje zmagi demokrat Joe Biden. Aktualni predsednik Donald Trump še naprej brez dokazov govori o prevari, skratka, kot je jasno povedal novinar CNN Chris Coumo, laže.

Profimedia
Osnovna demokratična zahteva, da se preštejejo vsi glasovi volilcev.
 Biden je do četrtka zvečer krepko zmanjšal zaostanek v volilnih glasovih za predsednikom Trumpom v Pensilvaniji in Georgii in ohranil prednost v Nevadi in Arizoni. Za Pensilvanijo se napoveduje, da bo Biden že danes prevzel prednost pred Trumpom.

Državni sodišču v Michiganu in Georgii sta v četrtek zavrgli tožbi kampanje predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi domnevnih nepravilnosti pri štetju glasovnic torkovih volitev kot neutemeljeni in brez dokazov.

Michigan, kjer je sodnica v četrtek ugotovila, da tožba Trumpove kampanje, naj se zaustavi štetje glasovnic, nima nobene osnove za uspeh, je že dobil Biden. Za zmagovalca so ga razglasile vse ameriške televizije in Biden je od srede, ko so Trumpovi v Michiganu vložili tožbo, le še povečal prednost, ki je narasla na okrog 150.000 glasov.

V Georgii so tožili, naj se zaustavi štetje, ker naj bi 53 glasovnic, ki so prišle pozno na volišča, pomešali med tiste, ki so prišle pravočasno. Sodnik ni vedel, kaj bi s tem, in je tožbo zavrnil s priporočilom, naj naslednjič prinesejo kakšen dokaz.

V Georgii je Trump še vedno v vodstvu, vendar je Biden zaostanek znižal na okrog 5000 glasov, medtem ko še poteka štetje glasov po pošti. Po pošti so večinoma volili demokrati.

Trumpova kampanja je napovedala tudi tožbo v okrožju Nevade Clark, ki zajema med drugim mesto Las Vegas. Navajajo nepravilnosti, vendar brez dokazov. Nekdanji pravosodni minister Nevade Adam Laxalt je dejal, da so menda šteli mrtve in glasovnice ljudi, ki so se preselili iz Las Vegasa. Zato bodo vložili tožbo na zveznem sodišču, da zaustavijo štetje.

Trump je v četrtek zaostajal za Bidnom za več kot 11.000 glasov in logično bi bilo, da zahteva, naj se štetje nadaljuje. "Tu gre za odvračanje pozornosti, spodkopavanje volilnega procesa in kampanjo dezinformacij z malce političnega teatra," je sporočil predstavnik Bidnove kampanje Bob Bauer in zagotovil, da so vse tožbe brezpredmetne.

Rekordna volilna udeležba

V ZDA so vedno šteli glasovnice še dolgo časa po volitvah, letošnje volitve pa imajo rekordno udeležbo in težave so bile pričakovane. Največ težav je s tem, da imajo različne države različna pravila, kako obravnavati glasovnice po pošti. Večinoma jih lahko začnejo šteti šele na dan volitev po zaprtju volišč. Po pošti so večinoma volili demokrati in zato se v določenih državah rezultat spreminja v korist Bidna, ko preštejejo več glasovnic.

Ne gre za nobene nove ali na novo odkrite glasovnice, kot trdi Trump, ki je veliko svojih privržencev prepričal, da se dogaja nekaj nenavadnega. Glasovnice štejejo tudi po drugih državah, vendar ker tam izid ni bil tesen, nihče ne dela težav in volilne komisije lahko v miru opravijo svoje delo. Izide volitev bodo po državah formalno potrjevali do konca meseca tako kot vedno doslej.

Ameriški pravni strokovnjaki, ki niso v Trumpovem taboru, vidijo v tožbah poskus zavlačevanja štetja glasov, kjer kaže, da se bo izid obrnil v Trumpovo škodo, če bodo vse glasovnice preštete. V vmesnem času pa upajo, da se bo zgodilo nekaj, kar bo povečalo dvom v izide.

V Pensilvaniji je Trumpova kampanja v četrtek uspela s tožbo, s katero je zahtevala večji dostop do volišč, kjer štejejo glasove. To je preštevanje glasov dodatno zavleklo. Celovite strategije ni, saj na primer v Arizoni Trumpovi zahtevajo nadaljevanje štetja glasovnic. Povsem brez potrebe sicer, saj to poteka tudi brez tega in demokrati ne ugovarjajo.