Trump demokrate obtožuje zarote

Biden prevzel vodstvo v Pensilvaniji, v Georgii bodo znova šteli glasove

S.R./B.K./STA
6. 11. 2020, 08.37
Posodobljeno: 6. 11. 2020, 17.28
Deli članek:

Čez lužo še vedno preštevajo glasove ameriških volivcev, kar samo po sebi ni nič nenavadnega, postopek je dolgotrajen ob vsakih predsedniških volitvah v ZDA, a je tokrat za razliko od preteklih izborov tekma toliko bolj napeta, da novega šefa države še ni mogoče razglasiti.

Reuters
Bidnu v bitki za predsedniški položaj kaže precej bolje kot Trumpu.

Pristojne službe so okrepile varovanje Bidnovega doma v mestu Wilmington v zvezni državi Delaware. Omejili so tudi zračni prostor. V polmeru ene milje okoli njegovega doma do naslednje srede velja prepoved letenja.

Medtem ko je trenutni predsednik Donald Trump vse glasneje rohnel o kraji, korupciji in zaroti, nič pa ne kaže, da bi se pri tem ustavil, je Joe Biden vztrajno zmanjševal zaostanek v zveznih državah Pensilvanija (20 elektorjev) in Georgia (16 elektorjev), v obeh državah pa trenutno vodi z majhno prednostjo. Biden je v včerajšnjem nagovoru v povsem drugačnem tonu kot Trump državljane pozval k potrpežljivosti. Poudaril je, da je treba prešteti vsak glas. Demokrati so sicer prepričani, da bo v Pensilvaniji tekma danes odločena in da bo zvezna država na koncu modra.

Georgia

Danes je Bidnu v Georgii, kjer poteka tekma na nož, Trumpa že uspelo prehiteti. Kandidata sta glede na odstotek glasov tam praktično izenačena, potem ko je Biden od srede močno zmanjšal zaostanek. Zdaj celo vodi za priblićno 1600 glasov.

Medtem je državni sekretar te zvezne države Brad Raffensperger sporočil, da bodo zaradi majhne razlike še enkrat prešteli glasove. "Pri tako majhni razliki bo v Georgii ponovno štetje glasov," je dejal novinarjem v Atlanti.

Reuters
V ZDA še vedno čakajo na razglasitev zmagovalca predsedniških volitev.

Pensilvanija

Ko so Američani včeraj legli k počitku, je imel Biden zagotovljeniih 253 elektorskih glasov, Trump pa 214. 

Če bi Bidnu danes uspelo zmagati v Pensilvaniji, kjer je še dopoldne za Tumpom zaostajal le za 18.229 glasov, zdaj pa ga je z majhno prednostjo že prehitel, bi to že pomenilo zmago na volitvah, saj bi imel v najslabšem primeru zagotovljenih 273 elektorskih glasov, za zmago pa jih potrebuje 270. V primeru uresničitve napovedi ameriške tiskovne agencije AP in televizije Fox News, da je Biden že zmagal tudi v Arizoni (11 elektorjev), bi se mu seštevek elektorskih glasov povečal na 283. Vendar druge televizije in organizacije, ki razglašajo zmagovalce predsedniških in drugih volitev, Arizone še niso pripisale Bidnu. Trump je tam uspel zmanjšati zaostanek na nekaj več kot 40.000 glasov. Kombinacij je še veliko, vendar na splošno velja, da mora Trump osvojiti Pensilvanijo, brez katere zdaj ne more več zmagati, Biden pa ima še vedno odprto pot do zmage tudi brez nje. 

Reuters
V ZDA še vedno čakajo na razglasitev zmagovalca predsedniških volitev.

Policija je danes sicer prejela prijavo o domnevnem načrtu napada na konvencijski center v Philadelphii, kjer štejejo glasove. Kot je poročala lokalna televizijska postaja WPVI, je policija prejela prijavo o »skupini, domnevno družini, ki naj bi se iz Virginije v hummerju tja peljala z namenom napada na konvencijski center.« Policija je vozilo znamke Hummer, v katerem sta sedela dva moška, prestregla, zasegla jima je tudi orožje.

Preostale zvezne države

Kar zadeva preostale zvezne države, kjer zmagovalec še ni znan, Trump sicer vodi v Severni Karolini (15 elektorjev) za približno 70.000 glasov in bo najverjetneje zmagal, vendar tam glasovnice po pošti štejejo še 12 dni po volitvah. Trump bi teoretično še lahko zmagal v Nevadi (6 elektorjev). Biden je sicer tam do četrtka zvečer nekoliko povečal svojo prednost. S približno 8000 v sredo se je v četrtek povečala na več kot 11.000 glasov. Zmagovalca še niso razglasili na Aljaski, kjer bo to zagotovo Trump, vendar država s tremi elektorskimi glasovi v tekmi ne igra nobene vloge. 

Reuters
V ZDA še vedno čakajo na razglasitev zmagovalca predsedniških volitev.

Boj za večino v senatu 

Če se bo Pensilvanija po napovedih iztekla v korist Bidna, bodo vse oči nato uprte v Georgio tudi zaradi zelo pomembnih volitev v zvezni senat. Trenutno stanje po potrjenih tekmah v senatu je 48 proti 48 za republikance in demokrate. Republikanci bodo zanesljivo dobili še senatni sedež z Aljaske.

Odprti ostajata Severna Karolina in Georgia. Republikanec Thom Tillis bo najverjetneje osvojil lastni sedež iz Severne Karoline in republikanci bodo imeli v senatu zagotovljenih 50 sedežev. Oba senatna sedeža iz Georgie bosta morala najverjetneje v drugi krog, ker državni zakon to določa v primeru, ko noben od kandidatov ne preseže meje 50 odstotkov. Demokrati in republikanci bodo nato za podporo svojim kandidatom v drugem krogu vložili milijone dolarjev, saj v primeru razmerja 50:50 odloča glas podpredsednika ZDA. V primeru Trumpove zmage bo to Mike Pence, v primeru zmage Bidna pa Kamala Harris. Senat je namreč tisti, ki odloča o imenovanjih sodnikov, veleposlanikov in visokih članov vlade, brez vsaj delnega soglasja senata pa predsednik praktično ne more vladati. 

Predstavniški dom kongresa naj bi po ocenah vseh ostal v rokah demokratov, čeprav bo njihova večina malce manjša, saj so izgubili nekaj sedežev. Do sinoči je bilo potrjenih 208 demokratskih sedežev in 193 republikanskih, odprtih pa je bilo še 34. Za prevzem večine je potrebnih 218 glasov.

Reuters
Trump trdi, da mu skušajo demokrati ukrasti zmago na volitvah.

"Predsednik je jezen"

Dva republikanska senatorja Lindsey Graham in Ted Cruz, pomembna zaveznika ameriškega predsednika Trumpa, sta v četrtek nakazala, da bi republikanci v senatu lahko zavrnili legitimnost rezultatov torkovih predsedniških volitev, če ne bodo šli v korist predsednika. Trump trdi, da mu skušajo demokrati zmago na volitvah ukrasti. Napoveduje tudi nadaljevanje tožb, čeprav kakšnih konkretnejših dokazov za nepravilnosti ali prevare na volitvah, kjer trenutno kaže na njegov poraz proti demokratu Bidnu, ne navaja. 

Nekaj republikanskih senatorjev se je sicer že distanciralo od tovrstnih Trumpovih potez, na drugi strani pa sta senatorja Graham in Cruz predsednika odločno podprla. "Povem vam, predsednik je jezen in jaz sem jezen in volivci bi morali biti jezni," je na televiziji Fox News razlagal Cruz. Senator je izjavil, da je demokratski državni tožilec Pensilvanije odredil štetje glasovnic v Philadelphii, "dokler Biden ne bo zmagal". A te trditve ne držijo, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Oblasti v Pensilvaniji zagotavljajo le, da bodo prešteli vse glasovnice z volitev, ki so jih prejeli.