Kdaj bo spet jezdil na sveto goro?

Kje je Kim Džong Un? Je res v kritičnem stanju po operaciji srca?

G.G./STA
21. 4. 2020, 07.03
Posodobljeno: 21. 4. 2020, 08.39
Deli članek:

Novico prenaša ameriška televizija CNN, ki se sklicuje na ameriške obveščevalne vire.

Profimedia
Še oktobra lani je skočil na belca in samozavestno odgalopiral proti najvišjemu vrhu države.

Severna Koreja je nenavadna, vase zaprta država, kjer ni neodvisnih medijev in poročil ni mogoče preveriti. CNN navaja neimenovane obveščevalce, ki jim tudi ne gre kar tako verjeti. Ti menijo, da so vprašanja o Kimovem zdravju kredibilna, vendar pa kako resen je položaj, ni mogoče napovedati.

Južnokorejski mediji so poročali, da je imel Kim operacijo srca ali ožilja 12. aprila. V slabo stanje naj bi ga spravila slast po hrani, posledično prekomerna teža in naklonjenost pijači ter cigaretom. Po operaciji naj bi se preselili v eno izmed njegovih palač, večina zdravnikov pa naj bi graščino zapustila že po nekaj dneh. 

Južna Koreja se je sicer na novice o zdravju severnokorejskega voditelja odzvala previdno. Kot so poudarili v uradu južnokorejskega predsednika, ni mogoče potrditi, da ima resne zdravstvene težave. Poudarili so še, da ni znakov "neobičajnih dejavnosti Severne Koreje".

Britanski Guardian že ugiba, da bi lahko oblast v državi prevzela Kimova sestra. Kim Jo Džong je članica politbiroja in glavna propagandistka za svojega brata.