kompromis

Nemčija bo kupila tako ameriške kot evropske lovce

B.K.
20. 4. 2020, 19.59
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 19.59
Deli članek:

Slaba tretjina bo ameriških lovcev F-18, ostalo bodo evropski Eurofighterji.

Reuters
Nemški lovec Tornado je v višave prvič poletel leta 1974. Zdaj se bo upokojil.

Nemško obrambno ministrstvo je danes potrdilo, da bo vojska svoje zastarele nemške lovce Tornado zamenjala tako z ameriškimi F-18 kot z evropskimi lovci Eurofighter Typhoon. Prve proizvaja ameriško podjetje Boeing, drugo pa evropsko podjetje Airbus.

Reuters
Ameriška lovca F-18 Super Hornet.

Odločitev o nakupu bo v naslednjih dneh posredovana v nemški parlament, kjer jo bo najprej moral odobriti pristojen odbor.

Sicer naj bi dobavili 45 lovcev F-18 in 90 lovcev Eurofighter. Obrambno ministrstvo naj bi se za takšno razmerje nakupa odločilo po temeljitem političnem premisleku. Z nakupom želi namreč zadovoljiti tako evropske zaveznice kot ZDA. Prve zahtevajo nakup evropskih lovcev zato, da evropske vojske ne bi bile preveč odvisne od ameriških dobaviteljev, a Nemčijo zavezuje tudi pogodba v okviru zveze Nato, zaradi katere potrebuje lovce, ki lahko nosijo jedrsko orožje ameriške izdelave. Nemški lovci Tornado so za to bili certificirani, Eurofighterji pa niso.

Reuters
Eurofighter Typhoon

Francija, Nemčija in Španija sicer že dlje časa sodelujejo pri projektu za razvoj evropskega lovca šeste generacije, zaenkrat poimenovanega FCAS.