FCAS

VIDEO: To bo nov evropski lovec šeste generacije

B.K.
2. 8. 2019, 10.55
Posodobljeno: 2. 8. 2019, 11.05
Deli članek:

Francija in Nemčija sta na pariškem letalskem sejmu predstavili koncept močno pričakovanega evropskega lovca šeste generacije.

Airbus
Koncept novega lovca s podpornimi brezpilotnimi letali.

Bojni sistem prihodnosti ali FCAS je ime novega evropskega projekta za vojno lovsko letalo šeste generacije, ki ga bosta med drugim razvijala nemški Airbus in francoski Dassault. Koncept je bil predstavljen nedavno na pariškem letalskem sejmu.

FCAS ne bo nadomestil eropskih lovcev četrte generacije kot sta Eurofighter Typhoon in Dassault Rafale, pač pa jih bo dopolnil, trdijo pri Airbusu.

Airbus
Ilustracija načrtovanega evropskega lovca 6. generacije.

"FCAS je več kot bojno letalo. FCAS je sistem sistemov, ki združuje veliko paleto medsebojno povezanih in interoperabilnih elementov: novo generacijo lovskih letal; brezpilotna letala; trenutno obstoječo letalsko floto, ki bo še vedno v rabi leta 2040; avtonomne rakete in roje dronov. Celoten sistem bo povezan z obsežnim skupkom letal, satelitov, Natovih sistemov, pa tudi kopenskih in morskih bojnih sistemov. Letalo npve generacije bo dopolnilo in na koncu nadomestilo sedanje Rafale in Eurofighterje," so zapisali pri Airbusu.

Glavna ideja sistema FCAS je, da nevidno letalo deluje sinhrono z brezpilotnimi letali, ki nosijo svoje orožje, hkrati pa deluje kot operativni center za vso zračno floto in podporne zemeljske ter mornariške sisteme.

Airbus
Pilot bo ob svojem letalu kontroliral tudi podporna brezpilotna letala, ki bodo prav tako oborožena.

FCAS bo razvijalo več evropskih podjetij, med njimi pa ni britanskih partnerjev. Ti bodo sodelovali v razvoju lastnega, britanskega lovca 6. generacije, ki bo tekomval s FCAS ter ameriškimi, ruskimi in kitajskimi konkurenti.

Prvi prototipi FCAS naj bi v zrak poleteli do leta 2026.