Zlom

Cene nafte danes padle pod ničlo

B.K./STA
20. 4. 2020, 21.11
Posodobljeno: 20. 4. 2020, 21.42
Deli članek:

Terminske pogodbe za zahodnoteksaško lahko nafto z dobavo v maju so na borzi v New Yorku danes strmoglavile in prvič v zgodovini upadle pod ničlo.

Profimedia
Naftna rafinerija, El Dorado, Kansas, Združene države Amerike.

Zaloge nafte v ZDA so se v zadnjih tednih zelo povečale, povpraševanje pa je tako upadlo, da kupcev za nafto praktično ni. Cena za 159-litrski sod se je ob koncu trgovanja oblikovala pri minus 37,63 dolarja.

Zgodovinski padec cen je posledica za tretjino zmanjšanega povpraševanja po tem energentu in mednarodne ustavitve prometa ter upočasnjevanjem gospodarstva zaradi epidemije bolezni covid-19. Ameriški trg z nafto je prenasičen, to pa pomeni, da so prenasičena tudi skladišča s sodčki polnimi nafte. Naftne družbe so tako rafinerijam prisiljene plačati, da jim te odpeljejo nafto.

Prodajalci pogodb za nafto dobavljeno maja imajo ob tem samo še en dan časa, da najdejo kupce, zato lahko jutri pričakujemo nove pritiske na trg.

Ameriške vlagatelje je sprva pretreslo, ko so majske terminske pogodbe za zahodnoteksaško lahko nafto danes pristale pri 10,01 dolarja, kar je predstavljajo najnižjo vrednost po letu 1986, vendar pa se padec tam še ni ustavil.

Pozneje je cena prvič v zgodovini, odkar se z zahodnoteksaško lahko nafto trguje v New Yorku, upadla pod pet dolarjev, nato pa je še dalje padala in prvič dosegla negativno raven. Terminske pogodbe za junij so bile ob koncu trgovanja višje, in sicer pri 22 dolarjih za sod.

Danes so sicer izgubile tudi junijske terminske pogodbe za sod severnomorske nafte brent. Na borzi v Londonu so nazadovale za 8,5 odstotka na 25,70 dolarja.