PRAZNOVANJE

Slavljenka Elizabeta letos praznuje drugače

N.S.
20. 4. 2020, 20.47
Deli članek:

Na današnji dan svoj 94. rojstni dan slavi najstarejša monarhinja na svetu, britanska kraljica Elizabeta II. Čeprav tradicija slavljenja njenega rojstnega dne zahteva poseben protokol, bo letos prvič javno praznovanje potekalo drugače.

Profimedia
Letos bo kraljica praznovala v krogu najožje družine.*

Zaradi trenutne situacije, ki vlada po vsem svetu, se je britanska kraljica Elizabeta II. letos odločila, da njenega rojstnega dneva ne bodo naznanile tradicionalne topovske salve.

Britanska monarhinja namreč meni, da bi bilo takšno dejanje popolnoma neprimerno. Topovske strele kraljeve družine po tradiciji uporabljajo za obeleževanje posebnih priložnosti, kot so obletnice in rojstni dnevi njihove vladarice, med katere seveda spada tudi praznovanje njenega rojstne dne, saj prav danes praznuje 94 let.

A letos Britanci ne bodo slišali običajnega zvoka ob tem posebnem dnevu, saj je monarhinja prosila, naj topovskih salv ne bo, so sporočili iz Buckinghamske palače. Kraljica je tovrstno prošnjo naslovila ljudstvu prvič v svoji 68-letni vladavini. »Njeno veličanstvo si prizadeva, da letos ne bo topovskih salv, saj meni, da to v trenutnih razmerah ni primerno.« Velika Britanija je namreč blizu vrhunca izbruha koronavirusa, v katerem je umrlo že več kot 14 tisoč ljudi. Iz javnega nagovora je razvidno, da rojstnega dne njenega veličanstva letos ne bodo naznanili na noben poseben način.