Dejanja ni obžaloval

Teroristu iz Utrechta dosmrtna ječa

J.P./STA
20. 3. 2020, 17.58
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 18.02
Deli članek:

Nizozemsko sodišče je danes moškega zaradi lanskoletnega napada na tramvaj v Utrechtu, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, obsodilo na dosmrtno ječo. Moški, ki ga danes ni bilo na sodišču, je dejanje priznal že lani.

Profimedia
Napadalec je začel streljati na potnike v tramvaju.

Sodišče je sledilo tožilstvu in moškega spoznalo krivega štirih umorov s terorističnim motivom. Po 25 letih v zaporu bo lahko zaprosil za presojo obsodbe.

38-letni v Turčiji rojeni nizozemski državljan Gökmen Tanis je krivdo priznal julija lani. Tožilstvo je v obtožnici trdilo, da je napadalec namerno streljal v potnike. Glede na mnenje psihiatrov je bil v času zločina zmanjšano prišteven.

Napadalec je v pismu, ki ga je pustil v avtu, s katerim je pobegnil s kraja zločina, zapisal: "To počnem za svojo vero, vi ubijate muslimane in nam hočete vzeti vero, a to ne bo delovalo." Po mnenju tožilstva je sporočilo jasen dokaz terorističnega motiva.

Sodnik je danes dejal, da je moški želel širiti strah, svojega dejanja pa ni obžaloval. "Stal je in še vedno stoji za njim," je dodal.

Streljal na potnike

V streljanju na tramvaju v Utrechtu 18. marca lani so bili ubiti štirje ljudje, trije so bili ranjeni. Napadalec je na tramvaju začel streljati, pri čemer so potniki v paniki skakali skozi razbita okna. Nato je streljal tudi zunaj tramvaja na žrtve, ki so ležale na tleh.