Demokratični nadzor

V SD ogorčeni: Aplikacija za prikaz porabe javnega denarja ne bo delovala. Smo na poti v avtoritarnost?

R.T.
20. 3. 2020, 17.50
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 18.01
Deli članek:

"Demokracija obstaja, dokler imamo demokratični nadzor," sporočajo iz stranke SD.

STA
Tudi v stranki SD so ogorčeni.

Spomnimo: 

DZ se je včeraj seznanil s predlogom zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, ki administrativno razbremenjuje podjetja, s čimer se vsi strinjajo, hkrati pa z namenom zagotavljanja sredstev za spopad z epidemijo daje široka pooblastila vladi pri upravljanju z državnim proračunom. To se zdi marsikomu sporno."DZ ne bo imel več pristojnosti nad področjem javnih financ," je te določbe komentiral Robert Pavšič (LMŠ). "Vlada bo dobila največja možna pooblastila v času od osamosvojitve Slovenije in precej večja, kot jih je imela v času finančne krize," pa je dodal Robert Polnar (DeSUS). Še bolj oster je bil Luka Mesec (Levica): "Bojimo se, da bodo ti ukrepi izkoriščeni za nelegitimno utrjevanje oblasti." 

Erar je sicer aplikacija za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji. Prikazane so posamezne transakcije, podatki o javnih naročilih e-računih in druge podlage za izplačila. 

Smo na poti v avtoritarnost?

Danes pa so ogorčenje izrazili tudi Socialni demokrati. "Koalicija si je sinoči v Državnem zboru izglasovala, da nova vlada prosto prerazporeja celoten državen proračun," so zapisali in dodali: "Danes pa izvemo, da ne bo deloval Erar, ki omogoča vpogled nad transakcijami javnega denarja. Smo na poti v avtoritarnost? Demokracija namreč obstaja, dokler imamo demokratični nadzor". 

Delili so tudi obvestilo Komisije za preprečevanje korupcije, ki je bilo objavljeno v sredo in glasi: "Zaradi ukrepov, ki jih je za preprečevanje možnosti širjenja korona virusa sprejela Uprava RS za javna plačila, se do nadaljnjega ne bodo posodabljali podatki o izvedenih transakcijah v aplikaciji Erar. Komisija za preprečevanje korupcije ima z Upravo RS za javna plačila (UJP) sklenjen dogovor o posredovanju podatkov plačilnih transakcij v breme zavezancev po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja in podatkov prejetih e-računov proračunskih uporabnikov. UJP je komisijo 16. marca obvestil, da bodo zaradi ukrepov za preprečevanje možnosti širjenja korona virusa od 17. marca 2020 do preklica izvajali le nujne naloge, povezane z izvajanjem plačilnih in drugih storitev za proračunske uporabnike, in da komisiji v tem času ne bodo posredovali podatkov o transakcijah in e-računih". 

Komisija je sporočila, da se podatki v aplikaciji Erar od 17. marca ne posodabljajo, saj da so objave o transakcijah in e-računih v Erarju odvisne zgolj od podatkov, ki jih Komisiji za preprečevanje korupcije posreduje UJP. Takoj, ko bodo podatki s strani UJP spet na voljo, pa naj bi bili objavljeni tudi v aplikaciji Erar.