izjeme od prepovedi delovanja tudi prodajalne s hrano za živali

Vlada uslišala lastnike hišnih ljubljenčkov

A.S.
20. 3. 2020, 17.29
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 19.54
Deli članek:

Vlada je danes natančneje določila prodajalno z živili na način, da je prodajalna z živili "prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila". V izjeme od prepovedi delovanja pa je dodala tudi prodajalne s hrano za živali.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnimo:

Kot smo poročali, je bilo nekaj zmede glede obratovanja specializiranih trgovin za male živali. Medtem ko je kmetijsko ministrstvo podpiralo ponovno odprtje teh trgovin pa je bilo gospodarsko ministrstvo proti. 

V stik smo stopili z direktorjem znamke Mr. Pet, ki ima po Sloveniji številne trgovine, specializirane za male živali. Borut Magister nam je zaupal, da so imeli še v ponedeljek odprte številne prodajalne, saj so razumeli, da spadajo pod živilske trgovine. Zaradi strahu pred koronavirusom so prisluhnili stiski zaposlenih in v svoje manjše poslovalnice spuščali največ enega kupca naenkrat in v večjih največ pet potrošnikov hkrati. "Delali smo, kar je bilo v naši moči in vse, kar se je dalo glede zaščite zaposlenih in kupcev. Te smo nagovarjali k nakupu samo najnujnejšega," je navedel Magister. Na osrednjem spletnem mestu državne uprave gov.si pa so v torek izvedeli, da morajo trgovine zapreti, medtem ko je kmetijsko ministrstvo še isti dan sporočalo, da tovrstne trgovine ostajajo odprte. Kot navaja Magister, so po poizvedbi uredbo le poenotili in se odločili: Trgovine specializirane za male živali bodo zaprte. 

Pri Mr. Petu so vse svoje sile takrat usmerili na splet. "Ne gre. Bistveno smo povečali storitvenost na spletu, pa nam še vedno ne uspe," je bil zaskrbljen Magister. Direktor je prst uperil v gospodarsko ministrstvo. "Tam so trdili, da je v supermarketih dovolj hrane za male živali. Temu še zdaleč ni tako. Imajo omejeno količino in le osnovno ponudbo. Veliko psov in mačk, glodavcev, ptic potrebuje posebno prehrano," je izpostavil.

Vlada pa je pozive zaskrbljenih lastnikov in Veterinarske uprave RS uslišala. Danes je namreč natančneje določila prodajalno z živili na način, da je prodajalna z živili "prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila". V izjeme od prepovedi delovanja pa je dodala tudi prodajalne s hrano za živali.