Slišijo glasove samozaposlenih

Janez Cigler Kralj "potolažil" samozaposlene: sledili bodo še drugi ukrepi

J.P./STA
20. 3. 2020, 17.11
Posodobljeno: 20. 3. 2020, 18.10
Deli članek:

Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki predvideva državno pomoč pri izplačilu nadomestil za čakanje na delo in odlog plačila socialnih prispevkov za samozaposlene, je le prvi korak.

Matija Sušnik/DZ
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj

Strožji ukrepi, ki veljajo v Sloveniji, so v kot stisnili marsikaterega samostojnega podjetnika. Zaenkrat je bil za slednje sprejet le en ukrep, s katerim se jim omogoča odlok plačila davka in akontacije davka za 24 mesecev. Za tovrsten odlok lahko zaprosijo podjetniki že zdaj, le da morajo ob tem dokazovati, da je ogrožen obstoj njihovega podjetja, Furs pa ob tem izvede tudi pregled poslovanja podjetja. Zakon bo pogoje za odobritev odloga znatno sprostil in pot do odloga poenostavil.

Minimalni prispevki sicer na mesec znašajo 402 evra.

Zelo zahtevne razmere

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je v izjavi za javnost dejal, da slišijo glasove zaposlenih in samozaposlenih, zato je poudaril, da bodo omenjenemu ukrepi v sklopu koronapaketa, ki bo zajel širše območje, sledili drugi. 

Ocenil je, da skupna vrednost prispevkov potencialnih upravičencev, nekaj preko 64.000 jih je, znaša 27 milijonov mesečno. Še enkrat je ponovil, da bodo morali upravičenci prispevke poravnati najpozneje v dveh letih, v enkratnem znesku ali obročno, in da so dobili odzive, da je ta ukrep dober in pravilen.

Dejal je še, da se zavedajo, da so razmere zelo zahtevne. Zato je kot minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pozval delodajalce, naj "ne sprejemajo prenagljenih odločitev, sploh kar se tiče zaposlenih". Poudaril je, da si prizadevajo ohraniti tako delovna mesta kot tudi delovanje proizvodne verige. Dodal je še, da bodo s krovnim zakonom vse dodatno uredili.

Na koncu je vse še enkrat pozval, naj upoštevajo navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Le tako bomo namreč premagali ta izziv, je dejal.

Odlog, ne odpis

Interventni zakon, pripravljen s ciljem blažiti posledice epidemije koronavirusa, sicer predvideva pomoč države tistim delodajalcem, ki zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo zagotavljati dela vsaj 30 odstotkom zaposlenim hkrati in jih bodo napotili na začasno čakanje na delo.

V tem času bodo delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov povprečne plače v zadnjih treh mesecih. Enako bo veljalo v primeru, da delavec ne bo prišel na delo zaradi odrejene karantene.

Pri tem bo država delodajalcem povrnila 40 odstotkov izplačanega nadomestila oz. v primeru karantene celoten znesek.

Delavci bodo lahko na čakanje napoteni največ za tri mesece. Delodajalec se bo moral ob tem zavezati, da bo njihova delovna mesta ohranil še najmanj šest mesecev po tistem, ko jih je napotil na čakanje.

Hkrati zakon predvideva pomoč samozaposlenim, in sicer v obliki odloga plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij letos. Odložene prispevke bodo dolžni poravnati najpozneje do 31. marca 2022.

Prav ta ukrep pa je močno razjezil samozaposlene. Pobuda, da bi se odložilo njihovo plačevanje prispevkov, ni pomoč, temveč zadolževanje, ki vodi v bankrote, svarijo in opozarjajo pred socialnim zlomom.

V peticiji, ki je zaokrožila po spletu in jo je podpisalo več tisoč ljudi, samozaposleni za čas trajanja epidemije sicer predlagajo dve rešitvi: oprostitev plačila obveznih socialnih prispevkov tistim, ki bodo letos zaslužili manj kot 20.000 evrov, in pomoč tistim, ki so ostali povsem brez sredstev za preživetje in so v preteklem mesecu zaslužili manj, kot znaša neto minimalna plača.