omejili število svatov in število udeležencev na pogrebih

Na Hrvaškem v lekarnah tudi ljudje, ki bi morali biti v samoizolaciji

A.S./STA
20. 3. 2020, 18.09
Deli članek:

Na Hrvaškem se je število okužb z novim koronavirusom zvišalo na 128, potem ko so danes potrdili 15 novih primerov. Med obolelimi s covidom-19 so tri osebe morali priključiti na respiratorje. Danes so zaprli tudi otroška igrišča in športne objekte na odprtem ter omejili število udeležencev na porokah in pogrebih.

Profimedia
Na Hrvaškem se je število okužb z novim koronavirusom zvišalo na 128, potem ko so danes potrdili 15 novih primerov.

Po 7. uri zjutraj je bilo 15 ljudi pozitivnih na testiranju na okužbo z novim koronavirusom, je na popoldanski novinarski konferenci povedala vodja kriznega štaba ministrstva za zdravje Maja Grba-Buljević. Doslej so testirali skupno skoraj 1800 vzorcev, pet oseb je ozdravelo.

Največ okužb je v Zagrebu, kje so jih zabeležili 60. V hrvaški Istri je bilo 16 okužb, na reškem območju 13 ter na območju Varaždina osem. Na Hrvaškem od danes testiranja opravljajo v štirih laboratorijih v Zagrebu in Osijeku.

Grba-Buljevićeva je ostro kritizirala ljudi, ki ne spoštujejo vseh ukrepov v boju proti novemu koronavirusu. Omenila je številne današnje primere, ko so bili v lekarnah ljudje, ki bi morali biti v samoizolaciji.

Vodja zagrebške klinike za infekcijske bolezni Alemka Markotić je izpostavila, da se ljudje očitno ne zavedajo nevarnosti. Dodala je, da imajo že tri hujše primere obolelih, ki so jih priključili na respiratorje. Če ne bomo vsi spoštovali ukrepov, bo vse več okuženih, težje obolelih in tudi umrlih, je opozorila.

Medtem še ni uradnega potrdila, ali je 65-letni moški iz hrvaške Istre, ki je umrl v samoizolaciji v noči na torek, prva smrtna žrtev covida-19 na Hrvaškem. Pri 65-letniku je bil test na koronavirus sicer pozitiven. 

Hrvaški notranji minister in šef nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović je napovedal še bolj restriktivne ukrepe, če prebivalci ne bodo spoštovali dosedanjih omejitev. "Čim več smo doma, posebej starejši, bo bolje za vse," je dejal.

Potrdil je, da od danes zapirajo otroška igrišča in športne objekte na odprtem ter omejujejo število oseb na porokah in pogrebih na najožje svojce. Dodal je, da razmišljajo o ukinitvi mestnega in medmestnega javnega prometa. Ni izključeno, da bodo tudi omejili nakup posameznih artiklov, če ljudje ne bodo pokazali več odgovornosti in solidarnosti v trgovinah.

Pred tem je minister za zdravstvo Vili Beroš obiskal klinično bolnišnico Dubrava v Zagrebu ter napovedal možnost prepovedi lokalnih dnevnih migracij v določenih območjih lokalne in regionalne samouprave.

Hrvaška vlada je danes preklicala svojo odločitev, ki jo je sprejela v četrtek zvečer, ko je odobrila nekaj manj kot 19 milijonov kun (2,56 milijona evrov) za nakup 2,5 milijona zaščitnih mask. Pojasnili so, da so naročilo odpovedali na današnji telefonski vladni seji, ker bo na Hrvaško prispela donacija z 11,5 tone zaščitne opreme. Več podrobnosti o donaciji niso navedli.

Hrvaški mediji so pred tem opozarjali, da je vlada v četrtek naročila zaščitne maske od podjetja s sedežem v Pulju, ki je bilo ustanovljeno pred štirimi meseci in nima nobenih poslovnih referenc.