Njegovo konobo obiskali okuženi Italijani

Anton prosil za pomoč, koronavirus ga je pokopal doma. Njegov sin: "Sedaj sta okužena tudi mama in brat"

R.T.
19. 3. 2020, 19.50
Posodobljeno: 19. 3. 2020, 19.53
Deli članek:

Anton Kernjus je prva smrtna žrtev koronavirusa na Hrvaškem. Umrl je doma v samoizolaciji. Čeprav so pristojni trdili, da je moški zavračal zdravniško pomoč, Kernjusov sin trdi, da temu ni tako.

Facebook
Anton Kernjus s soprogo

Na Hrvaškem je z novim koronavirusom okuženih skupno 105 ljudi, kar je šest več kot zjutraj, je sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš na redni popoldanski novinarski konferenci nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu. Največ okuženih je v Zagrebu, kjer so zabeležili 47 primerov.

Prva smrtna žrtev koronavirusa pri južnih sosedih pa je Istrijan Anton Kernjus, ki je doma umrl v noči s torka na sredo. Gre za lastnika ene od konob v Brtonigli. Sicer starejši moški je zbolel, potem ko so bili v njegovem gostinskem objektu italijanski državljani, ki so mu naknadno sporočili, da so okuženi z zloglasnim virusom. "V restavraciji so bili 7. marca Italijani, ki so v petek očetu sporočili, da so pozitivni na koronavirus. Oče je imel že v soboto povišano telesno temperaturo, takoj je poklical epidemiologa iz Umaga. Ta je rekel, da mora v samoizolacijo. V ponedeljek zjutraj je oče spet poklical epidemiologa, zdravnik pa mu je rekel, naj se pripravi. Medtem ko se je oče pripravljal, ga je zdravnik poklical nazaj in povedal, da ni tehničnih pogojev ter da bodo ponj prišli v torek. Potem ga je zdravnik v torek spet poklical in rekel, da bo prišel, spet ga ni bilo," je novinarjem hrvaškega portala Index povedal Ivan Kernjus, Antonov sin. Dodal je, da se je v noči iz torka na sredo očetu stanje poslabšalo, reševalci so prišli ponj, bilo pa je prepozno.

Predstavnik zavoda za javno zdravstvo v Istri je kasneje trdil, da smrt verjetno ni posledica koronavirusa ter da pokojni Anton sploh ni želel v bolnišnico. Zdravniki so po smrti gostinca opravili test, ki je potrdil, da je zbolel za covid-19. "Ni res, da je oče zavračal medicinsko pomoč, jaz sem bil danes v stiku z epidemiologom, ki ga je oče poklical in zelo mu je žal, da se je vse tako končalo," je še povedal užaloščeni sin. 

Kot da to ne bi bilo dovolj za Kernjusove, pa je Ivan sporočil, da sta pozitivna tudi brat in mama.