Boj proti virusu

Drakonski ukrepi: v Srbiji uvedli policijsko uro

S.R.
17. 3. 2020, 20.42
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 20.46
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na novinarski konferenci razkril nove ukrepe, ki so jih sprejeli v boju proti novemu koronavirusu.

Profimedia
Aleksandar Vučić

Vučić je pojasnil, da tudi Srbijo, podobno kot druge evropske države, čakajo težki časi, zato so uvedli policijsko uro. »Sprejeli smo nepriljubljene odločitve in nove, strožje ukrepe,« je dejal. V skladu z novimi ukrepi se morajo v urbanih okoljih starejši od 65 let in na podeželju starejši od 70 let od jutrišnjega dne od 10. ure naprej zadrževati doma. Za pomoč tem ljudem bodo organizirali mlade in lokalne skupnosti, je še dodal ter poudaril, da nihče ne bo lačen.

Uvedli so tudi policijsko uro, ki bo od jutri naprej veljala vsako noč od 20. do 5. ure zjutraj. V tem času velja prepoved zadrževanja na ulicah za vse državljane. Nadzor nad bolnišnicam, mejnimi prehodi in migrantskimi centri bo prevzela vojska. Vučić je namreč navedel, da je v zadnjih dveh dneh na ozemlje Srbije iz tujine prispelo 45.000 ljudi, čeprav so jih prosili, naj ne hodijo. Zagrozil je s strogimi kaznimi za vse, ki bodo ukrepe kršili. 

V Srbiji so sicer doslej potrdili 72 primerov okužbe z novim koronavirusom.