Prerazporeditev

FOTO: Delavec ne kaže znakov bolezni, a je bil v stiku z okuženim. Takšen je ukrep v večjem slovenskem podjetju!

R.T.
17. 3. 2020, 20.32
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 20.48
Deli članek:

Na uredništvo smo te dni prejeli kar nekaj sporočil bralcev in bralk, ki niso zadovoljni z zaščitnimi ukrepi pred novim koronavirusom na delovnem mestu.

Bralec
Navodila z vrha.

V zasebnem sektorju se soočajo z dilemo, kako delovati v času epidemije. Še posebej zahtevno je urejanje delovnega procesa v panogah, kjer zaposleni prihajajo v stik s strankami, drugačna organizacija in ustrezna zaščita (maske, rokavice, ...) pa je potrebna tudi ponekod v proizvodnji. V nekaterih podjetjih so se odločili za začasno zaprtje, v drugih delajo ali so prilagodili način dela.

Navedimo ukrepe enega od večjih slovenskih podjetij. Zaposlene so obvestili o ukrepih. "Če delavec zboli, ostane doma oziroma zapusti delovno mesto, o tem obvesti svojega nadrejenega ter zdravnika in si uredi bolniško odsotnost kot običajno," je zapisano pod točko a, ki se dotika delavcev v proizvodnji.

Za nekatere je problematična točka b. "Če je bil delavec v stiku z obolelo osebo in nima znakov bolezni, mu obratovodja nadalje razporedi druge delovne naloge oz. ga skladni z možnostmi delovnega procesa prerazporedi na delovno mesto, kjer dela sam, brez prisotnosti drugih sodelavcev."

Nekateri menijo, da bi moral delavec, ki je bil v stiku z okuženo osebo, tudi v samoizolacijo, saj obstaja precejšna verjetnost, da je okužen, vendar še ne kaže znakov bolezni, kar je večkrat poudarila tudi zdravstvena stroka.

Navodila vlade pa temu ne pritrjujejo oziroma ostajajo enaka, kot za vse državljane. "Če bolezenskih znakov ne opazite, ukrepi niso potrebni," je zapisano na strani vlade. Tudi testirali vas ne bodo: "Testiranje se v Sloveniji izvaja le pri ljudeh z znaki okužbe (vročina, kašelj ali občutek pomanjkanja zraka), ki so v 14 dneh pred začetkom bolezni: potovali na območja izbruha oziroma prišli s teh območij, bili v tesnem stiku z osebo s potrjeno okužbo (npr. živijo v skupnem gospodinjstvu, opravljajo delo v istem prostoru, so obiskali bolnika v bolnišnici ipd.)"

Kako bo poskrbljeno za zaščito, je torej odvisno od posameznega delodajalca.

Ob tem dodajmo nove ugotovitve ameriških znanstvenikov. Novi koronavirus lahko na nekaterih trdih površinah, kot so kljuke, preživi tudi do tri dni. V zraku lahko virus v kapljicah, ki nastanejo pri kašljanju, ostane nekaj ur.