VOJNO STANJE

Bodo ameriški vojaki zaradi virusa res okupirali Evropo?

Ž.K.
17. 3. 2020, 20.15
Deli članek:

Ameriški tanki, helikopterji, kolone vojaške opreme in osebje se valijo po Evropi. Ljudje na družbenih omrežjih panično objavljajo fotografije in opozarjajo: Američani nas bodo okupirali zaradi virusa! Mar res?

Profimedia
Vaja naj bi bila nemenjena prikazu velike mobilnosti ameriških vojaških sil.

Tisti, ki te dni po družbenih omrežjih mrzlično iščete informacije o širjenju koronavirusa in poteku bolezni covid-19, ste zagotovo že opazili tudi fotografije ameriških vojakov, ki naj bi se izkrcali v luki Trst in, glede na zapise ljubiteljev teorij zarot, okupirali Evropo. Podatki, ki se pojavljajo ob tem, pravijo, da naj bi Evropo preplavilo od 20.000 do 38.000 ameriških vojakov, oboroženih do zob, in tako naj bi si nas dokončno podjarmili.

Vojaška vaja

Res je, da je v Evropi trenutno veliko ameriških vojakov, saj na severu Evrope poteka največja vaja Nata v zadnjih 25 letih: Defender Europe 20. V vaji bi po napovedih res moralo sodelovati 20.000 ameriških vojakov, ki bi prispeli čez ocean, 9000 ameriških vojakov, ki so že stacionirani v Evropi, in 8000 vojakov iz 17 evropskih držav, ki so članice Nata. A pojav koronavirusa je te številke močno oklestil in čez Atlantik je prispelo znatno manj pripadnikov ameriških oboroženih sil. Koliko natanko, v uradnih sporočilih ni zapisano.

Ob meji z Rusijo

Namen vaje je dokazati, da so ZDA sposobne v najkrajšem možnem času v Evropo, predvsem pa na mejo z Rusijo spraviti veliko količino oboroženih sil. O smiselnosti tako obsežnih vaj ob ruski meji ne bi razpravljali, prav tako ne o vajah v državah, ki imajo vse potrjene primere koronavirusa: Belgija, Nizozemska, Nemčija, Poljska, Latvija, Litva in Estonija. Nato na svojih spletnih straneh sicer trdi, da so storili vse, da ne bi prišlo do prenosa okužbe s koronavirusom med vojaki, a hkrati pišejo o tem, da je bilo organiziranih več družabnih dogodkov za druženje vojakov.

Kaj pa naši vojaki?

Vojaki Nata seveda niso imuni na koronavirus, saj so prvo okužbo zabeležili 3. marca v Neaplju, 9. marca pa so okužbo zabeležli tudi na sedežu Nata v Bruslju. Slovenski vojaki v vaji Defender Europe ne sodelujejo, so pa toliko bolj aktivni pri pomoči v naši državi. Kot je znano, sodelujejo pri nadzoru meje. Kot so nam sporočili z ministrstva za obrambo, imajo pripadniki Slovenske vojske zaščitno opremo, skladno z navodili in ukrepi. Z zaščitnimi maskami so opremljeni pripadniki, ki podpirajo policijo pri širšem varovanju državne meje; vojaško zdravstveno osebje, ki lahko pride v stik z osebami s sumom na okužbo. Z maskami bi bili opremljeni tudi morebitni oboleli, da bi zaščitili druge pred širjenjem bolezni. Teh po naših podatkih trenutno ni.

Vojna za cepivo

Čeprav sodelovanje evropskih držav z ameriškimi oboroženimi silami kaže na dobre odnose, pa se je ta konec tedna zaiskrilo med Nemčijo in ZDA, saj je v javnost prišel podatek, da je Trumpova administracija s kupi denarja poskušala premamiti znanstvenike iz nemškega podjetja CureVac, da bi pravice do uporabe cepiva za koronavirus prenesli eksluzivno na ZDA. Nemško podjetje naj bi imelo testno verzijo cepiva izdelano že junija. Nemško ministrstvo za zdravje je informacijo potrdilo za časnik Welt am Sonntag. Nemška vlada je že vstopila v pogovore s podjetjem in ga poskuša prepričati, da pravice za cepivo ostanejo v Evropi. Na ameriškem veleposlaništvu v Nemčiji so podali izjavo, da je zgodba napihnjena, da pa je res, da iščejo stike z vsemi podjetji, ki bi lahko pomagala rešiti krizo. Zanikali so tudi, da si želijo cepivo izključno za ZDA. V nedeljo so se prav tako oglasili predstavniki podjetja CureVac in zatrdili, da do prodaje podjetja ne bo prišlo, ter dodali: »Želimo si razviti cepivo za koronavirus, da bi pomagali ne samo ljudem v naši regiji, ampak po vsem svetu.«