Davčne obveznosti

Daljši roki za predložitev davčnih obračunov, vlada ponuja tudi odlog plačila davka

S.R./STA
17. 3. 2020, 19.38
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 20.13
Deli članek:

Vlada je na dopisni seji sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, s katerim se bo administrativno razbremenilo podjetnike in podjetja v času, ko se soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na vlado sta danes sicer romali dve peticiji, ki v času epidemije novega koronavirusa opozarjata na pomen zaščite samozaposlenih, malih družb z omejeno odgovornostjo in drugih pravnih oblik. Obe se med drugim zavzemata za oprostitev socialnih prispevkov.

Predlog zakona, ki ga je vlada danes sprejela na dopisni seji, med drugim podaljšuje roke za predložitev davčnih obračunov in omogoča odlog plačila davkov. Namesto do 31. marca bodo morali zavezanci davčne obračune akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčne obračune davka od dohodkov pravnih oseb za lani oddati najpozneje do 31. maja. Na konec maja je prestavljen tudi rok za oddajo letnih poročil za leto 2019 Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve. 

Zavezanci bodo lahko zaradi izgube sposobnosti pridobivanja prihodkov zaradi epidemije virusa zaprosili za dovoljenje za odlog plačila davka za čas do dveh let oz. za plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih v dveh letih. Odlog plačila davka je sicer možen že zdaj, vendar bodo pogoji za uveljavitev te možnosti po novem blažji in bolj enostavni. 

Vlada predlaga tudi zamik skrajnega roka za sestavo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019, in sicer na najpozneje 30. junija. Doslej je morala Finančna uprava RS zavezancem, za katere je imela podatke, informativne izračune dohodnine odposlati najpozneje do konca maja. Zavezanci, ki informativnega izračuna dohodnine ne bodo prejeli do 15. julija, bodo zato morali napoved za odmero dohodnine sami vložiti najpozneje do 31. avgusta. 

Tudi proračun

Predlog interventnega zakona sega tudi na področje državnega proračuna. Da bo vlada lahko zagotovila dodatna sredstva za nujne ukrepe, povezane z epidemijo, bo lahko za čas do sprejema rebalansa zadržala izvrševanje posameznih proračunskih izdatkov, ki ne predstavljajo zakonsko določenih nalog. 

Poleg tega se na novo določa rok, v katerem mora vlada državnemu zboru predložiti rebalans državnega proračuna - to mora storiti najkasneje v 90 dneh po prenehanju izrednih razmer, ki jih je povzročila epidemija novega koronavirusa. Vanj bo vključila tudi vse izdatke, povezane z epidemijo. 

Za nemoteno izvajanje ukrepov, vezanih na epidemijo, bo treba v zelo kratkih rokih zagotavljati zadosten obseg sredstev. Ker tega ob pripravi proračuna države ni bilo mogoče načrtovati, se vladi za obdobje trajanja epidemije daje večja pooblastila za prerazporejanje v okviru sprejetega proračuna, je še razvidno iz predloga zakona, ki ga vlada pošilja v DZ v sprejem po nujnem postopku.

Podjetjem ponujajo odlog odplačevanja kreditov

Podjetjem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašla v težavah, bi vlada priskočila na pomoč tudi z odlogom odplačevanja kreditov. Banke bodo lahko podjetjem odobrile odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev, je razvidno iz predloga, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu. 

Vlada naj bi predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev obravnavala na sredini seji in ga po pričakovanjih poslala v obravnavo v DZ po nujnem postopku. "Nujno je treba pristopiti k reševanju likvidnostnih težav podjetij, ki so posledica zlasti zmanjšanega povpraševanja, izpada proizvodnje in težav v dobaviteljskih verigah," so pojasnili na finančnem ministrstvu. 

Po predlogu bo banka ali hranilnica odobrila kreditojemalcu - to so lahko podjetja, zadruge, samostojni podjetniki ali samozaposleni s sedežem v Sloveniji - odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za obdobje 12 mesecev, če te obveznosti do razglasitve epidemije virusa še niso zapadle v plačilo. Vlogo za odlog plačila obveznosti bodo morali kreditojemalci vložiti najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije. 

Namen predloga zakona je prispevati k reševanju zapletene problematike, ki jo imajo podjetja, ki poslujejo v prizadetih panogah, v odnosu do bank, je finančno ministrstvo zapisalo v obrazložitvi predloga zakona. Epidemija novega koronavirusa je številna podjetja pahnila v težaven likvidnostni položaj, zaradi česar vlada pripravlja oz. je že pripravila še nekatere druge ukrepe, s katerimi želi prispevati k blaženju učinkov virusa na gospodarstvo.