UGAŠANJE JAVNEGA ŽIVLJENJA

Koliko posluha za javno zdravje imajo v posameznih podjetjih?

L.T.
17. 3. 2020, 20.00
Deli članek:

V nedeljo je šlo zares, ponedeljek je bil za mnoge »navaden« delovni dan brez vse podporne infrastrukture, ki delavcu omogoča, da dela.

STA
Zaposleni v Revozu delajo brez sprememb v delovnem procesu.

Navodila za ukrepanje pri epidemiji koronavirusa so jasna – samoizolacija okuženih in neokuženih. V ta namen je v Sloveniji ugasnjeno javno življenje – zaprte so šole in vrtci, potniški promet je ustavljen. Za številne zaposlene je to izvršeno dejstvo, ki ga slišimo vsi razen delodajalcev.

Prejeli smo vrsto pisem, v katerih nas zaposleni opozarjajo, da so pri zadevi potegnili najkrajšo slamico. Podjetja so zgolj malomarno in v zadnjem trenutku sprejemala ukrepe proti širjenju virusa, mnoga poslujejo v polni zasedbi – doma je ostala uprava, ki sestankuje in daje navodila prek videokonferenčnih klicev, medtem ko proizvodnja poteka nemoteno.

Oboje so interesna združenja podjetij dala tudi odkrito vedeti. Za Marjana Trobiša iz Združenja delodajalcev Slovenije je epidemija koronavirusa celo priložnost za dvig produktivnosti. »Služba je, da ohranimo določene delovne procese, ne da se družimo, in oddelamo svoje delo in se odpravljamo direktno domov,« je bil jasen.

Da v imenu samoizolacije ni smiselno sprejemati drastičnih ukrepov, je razvidno tudi iz izjav Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), kjer opozarjajo, da imajo naročniki iz tujine brezbrižen odnos do epidemije koronavirusa, ki je na globalni ravni že dosegel raven pandemije, kot je odločila Svetovna zdravstvena organizacija. »Poročajo, da so jim kupci iz tujine že odgovorili, da ne sprejemajo epidemije kot višje sile. To pomeni, da jim z vsakim dnem, ko zamujajo z dobavo, grozijo milijonski izpadi,« je dejala Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS.

V Revozu in Gorenju brez večje brige

Včeraj je dopoldanska izmena proizvodnjo v novomeškem Revozu redno nadaljevala, težave pa so imeli s prevozom na delo, saj so delavci postali odvisni od lastnega prevoza.

V Gorenju so sprejeli vrsto zaščitnih ukrepov, a proizvodnja poteka normalno. Zaradi varstva otrok je doma ostalo okoli 200 delavcev, kar je dobrih pet odstotkov zaposlenih. A po naših informacijah te možnosti niso dobili vsi – saj nemoteno proizvodnjo dojemajo kot višji cilj v primerjavi z varstvom otrok, kot je to tolmačilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. S prevozom na delo imajo podobne težave kot v Revozu.

V Talumu neresni, delavci na prisilni dopust

Podjetje Talum je celo utrpelo primer koronavirusa na delovnem mestu, a zato niso sprejeli pretiranih ukrepov. Tega zaposlenega že nekaj dni ni bilo na delovnem mestu, njegove ožje ekipe pa niso dali testirati, po samoopazovanju se namreč počutijo dobro, so sporočili iz podjetja.

Proizvodnjo so omejili na vikend režim. Zaposleni imajo možnost izrabe presežka ur ali pa gredo na prisilni dopust. Kljub pomanjkljivim začetnim ukrepom pa v Talumu očitno slutijo resnost situacije, saj do konca meseca pričakujejo zmanjšanje gospodarske aktivnosti.

Gabrijel Toplak
V Talumu so imeli primer okužbe s koronavirusom, o tem, ali je okuženi okužil svojo ožjo ekipo, so sklepali na podlagi njihovega samoopazovanja.

V Perutnini Ptuj nič več dela od doma

Na delo so se znova odpravili tudi zaposleni v Perutnini Ptuj (PP), kjer so zaposleni na upravi v četrtek in petek delali od doma. V sredo so namreč v stavbi uprave potrdili okužbo s koronavirusom pri enem uslužbencu. Poslopje so nato razkužili, delo v njem pa nemoteno nadaljevali včeraj. Proizvodnja je sicer ves čas potekala nemoteno, je zagotovil Enver Šišić, generalni direktor PP.

Kot po navadi tudi v ETI Izlake

Nič boljša zgodba ne prihaja iz podjetja ETI Izlake, kjer se na karanteno očitno sploh niso pripravili. Dela od doma se ne grejo, saj bi ga lahko uvedli le za pet odstotkov zaposlenih, so pa svojim zaposlenim omogočili, da ostanejo doma zaradi varstva otrok, poroča Revija Reporter. K temu, naj ostanejo doma, so pozvali tudi kronične bolnike, starejše od 60 let in mlade mamice. Z današnjim dnem so po napovedih začeli meriti temperaturo zaposlenih, znižali bodo število zaposlenih v posameznih prostorih in uvedli dodatno čiščenje in razkuževanje najbolj obremenjenih delovnih prostorov.

Boljše novice iz BSH Hišni aparati in Elana

Iz podjetja BSH Hišni aparati so sporočili, da uvazajo krizni menedžment in za teden dni ustavljajo proizvodnjo. »V naslednjih dneh bo vodstvo družbe glede na razvoj dogodkov v Sloveniji skupaj s predstavniki zaposlenih odločilo o trajanju in načinu nadomeščanja v času odsotnosti zaradi zaprtja tovarne,« so sporočili zaposlenim.

Posluh za zaposlene in javno zdravje izkazujejo tudi v podjetju Elan, iz katerega so sporočili, da nameravajo proizvodnjo ugasniti za predvidoma tri tedne. 

sta
Karanteno so resno vzeli v Elanu, kjer so napovedali ugašanje proizvodnje za naslednje tri tedne.