Kadrovanje

V sanjskem moštvu SDS: Mahnič, Gorenak, Kangler, Petek in Predalič

Mihael Korsika
17. 3. 2020, 19.30
Deli članek:

Prvak SDS in novi predsednik vlade Janez Janša je pred potrditvijo ministrske ekipe zagotavljal, da je prednostna naloga vlade spopadanje z epidemijo koronavirusa v Sloveniji, nato pa je koalicija na ustanovni seji vladi izvedla številne kadrovske menjave, med drugim tudi šefa vojaške obveščevalne službe.

sta
Žan Mahnič in Vinko Gorenak spadata med redke osebe, ki jim Janez Janša zaupa.

V prvem članku, ki ga je Slovenska tiskovna agencija objavila po začetku ustanovne seje vlade, so bile informacije o kadrovskih spremembah. Šele uro kasneje je sledila informacija, da je bila prva seja vlade v veliki meri posvečena ukrepom proti koronavirusu, a podrobnosti, ki bi najbolj zanimale javnost, takrat niso razkrili.
Že pred dvema tednoma smo napovedali, da so v primeru potrditve nove vlade prvi na listi za »odstrel« generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc in direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Prvi tri je vlada zamenjala že na ustanovni seji. Zamenjavo na vrhu policije in pogojno tudi vojske bi lahko razumeli v luči boja proti epidemiji koronavirusa v Sloveniji. Da bi bil ta čim bolj učinkovit, nova ministra za notranje zadeve oziroma obrambo, Aleš Hojs in Matej Tonin, na teh dveh pomembnih položajih potrebujeta osebi, ki jima zaupata. To pa ne velja za vodjo vojaške obveščevalne službe, ki nima popolnoma nobene zveze s koronavirusom.

Vlada je na ustanovni seji za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije ustoličila nekdanjega člana Državljanske liste Gregorja Viranta, Antona Travnerja, ki mu je v tretjem poskusu le uspelo zasesti stolček generalnega direktorja policije. Travner se je namreč v času dveh levosredinskih premierjev, Antona Ropa (2002–2004 ) in Boruta Pahorja (2008–2011), dvakrat neuspešno potegoval za vodenje policije.

Nezakonito napoten

Tik pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 pa je bil vpleten v nezakonitosti na notranjem ministrstvu. Notranje ministrstvo, ki ga je takrat vodil Dragutin Mate (SDS), ga je skupaj s poznejšim direktorjem policije (v drugi Janševi vladi) Stanislavom Venigerjem kot strokovnjaka napotilo na delo v Ženevski center za demokratični nadzor nad oboroženimi silami.

»Pozneje je notranja revizija ugotovila, da je bila napotitev nezakonita. Travner in Veniger ne bi smela dobivati pribitkov na plačo javnih uslužbencev za delo v tujini, saj sta službovala v Ljubljani,« je poročal portal Necenzurirano.

Vlada je razrešila tudi načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc, a njenega naslednika še ni imenovala, dolžnosti pa bo začasno prevzel njen namestnik Robert Glavaš.

V nasprotju z Glavašem in Travnerjem je poln mandat na čelu vojaške obveščevalno-varnostne službe dobil širši javnosti razmeroma nepoznani Andrej Osolnik, ki pa je bil leta 1994 vpleten v afero Depala vas, zaradi katere je moral Janša takrat zapustiti mesto obrambnega ministra v vladi Janeza Drnovška. Afero je sprožila aretacija domnevno tajnega policijskega sodelavca Milana Smolnikarja, ki so jo izpeljali štirje pripadniki specialne brigade Moris in varnostno-obveščevalne službe ministrstva za obrambo (VOMO). Posebna komisija, ki jo je imenovala Drnovškova vlada, je ugotovila, da so presegli pooblastila in da je šlo v tem primeru za vojaški poseg v civilno sfero.

Osolnik je bil tedaj vojaški policist, ki je na prizorišče aretacije prispel pozneje – kot član intervencijske skupine, ki je Smolnikarja odpeljala v prostore VOMO. Na sojenju proti četverici iz Depale vasi – Darku Njavru, Robertu Suhadolniku, Simonu Krejanu in Andreju Podbregarju – je Osolnik pričal v prid obdolženim. Aretacija, v kateri je Smolnikar dobil telesne poškodbe, se mu ni zdela »nič posebnega«, še poroča portal Necenzurirano.

V sklop kadrovskih rešitev spada tudi vrnitev odpisanega nekdanjega mariborskega župana in sedanjega predsednika Nove ljudske stranke Franca Kanglerja, ki je postal državni sekretar na notranjem ministrstvu.

Preverjeni kadri

Različne položaje v novi vladi so dobili štirje kadri, ki so tako ali drugače povezani z medijskimi portali SDS. Aleš Hojs, novi zunanji minister, je bil do prevzema funkcije direktor Nove24TV, ki je od madžarskih podjetij iz kroga Viktorja Orbana od leta 20017 prejela več kot dva milijona evrov kapitala in denarja za oglaševanje.

Visoka položaja v novi vladi sta dobila še dva člana upravnega odbora Nove24TV, in sicer Božo Predalič in Vinko Gorenak. Predalič, ki je tudi član izvršilnega odbora SDS, je znova postal generalni sekretar vlade. To funkcijo je opravljal že v času druge Janševe vlade, tokrat pa bo pristojen za posredovanje informacij javnega značaja, ki se nanašajo na vladne dokumente iz zbirk generalnega sekretariata vlade. Nekdanji notranji minister Gorenak pa je postal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade.

Ob tem je vodja kabineta Janeza Janše postal občasni pisec spletne strani Nova24 Peter Šuhel. Nekdanji novinar in poslanec SDS Miro Petek, sicer kolumnist Demokracije, strankarskega glasila SDS v večinski madžarski lasti, pa je po novem vodja vladnega urada za informiranje.