Slovenija

Zaradi novega koronavirusa so se ustavila tudi pogajanja o brexitu

S.R./STA
17. 3. 2020, 18.23
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 18.38
Deli članek:

Združeno kraljestvo in Evropska unija se ta teden zaradi novega koronavirusa ne bosta pogajala o prihodnjih odnosih po brexitu, je danes sporočila britanska vlada. Drugi krog pogajanj bi moral potekati od srede do petka v Londonu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Britanska vlada je danes sporočila še, da obe strani ostajata zavezani pogajanjem. Z Evropsko komisijo preučujejo alternativne možnosti za nadaljevanje pogovorov. "To vključuje preučevanje možnosti videokonferenc ali konferenčnih klicev ter preučevanje fleksibilnosti v strukturi pogajanj v prihodnjih tednih," so dodali. 

Še vedno pričakujejo tudi izmenjavo osnutkov prostotrgovinskega sporazuma in pravnih besedil v bližnji prihodnosti, so dodali. Prvi krog pogajanj je potekal v začetku meseca v Bruslju. Obe strani sta tedaj izpostavili resna razhajanja glede vprašanja uskladitve Združenega kraljestva z evropskimi standardi, ribištva, pravosodnega sodelovanja in upravljanja. 

Glavni pogajalec EU Michel Barnier je pretekli teden sporočil, da je pripravil osnutek sporazuma o prihodnjem partnerstvu, ki ga je posredoval v razpravo članicam EU in Evropskemu parlamentu. 

Novi sporazum je treba skleniti do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem državljani in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva brexita še ne občutijo. Predhodno obdobje je mogoče podaljšati za eno ali dve leti, vendar britanska stran to možnost kljub koronavirusu za zdaj zavrača.