IZREDNE RAZMERE

Neodgovornim okuženim do osem let zapora

S.S.
17. 3. 2020, 19.45
Deli članek:

Zaradi koronavirusa je tudi v Slovenij zastalo javno življenje. Od včeraj velja prepoved neposredne prodaje blaga in storitev, ustavljen je ves javni promet, vrata so zaprle izobraževalne ustanove, prepovedano je zbiranje več kot 500 ljudi v zaprtih prostorih. Kakšne so kazni za kršitelje?

Profimedia
Število okužb z novim koronavirusom iz dneva v dan eksponentno narašča.

Vlada je v zadnjih dneh sprejela številne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Število okužb namreč eksponentno narašča, virus pa je terjal tudi že prvo smrtno žrtev.

Pred desetimi dnevi je minister za zdravje Aleš Šabeder podpisal Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi, dokler ne preneha nevarnost širjenja koronavirusa. Za udeleženca prireditve, ki krši odredbo, zakon o nalezljivih boleznih predvideva globo od 41,73 do 417,29 evra. Zoper organizatorje prireditev, ki ne upoštevajo odredbe, je predviden inšpekcijski ukrep, s katerim se izvajanje javne prireditve prepove. Če organizator take odločbe ne upošteva, je predvidena globa od 2086,46 do 6259,39 evra. Inšpekcijski nadzor izvaja Zdravstveni inšpektorat RS.

V trgovino le po najnujnejše

Od včeraj velja Odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Sem se uvrščajo nastanitvene, gostinske, velneške, športnorekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve ter tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti. Iz začasne prepovedi so izvzete ponudba ter prodaja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, prodajalne z živili, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte, dostavne službe, trafike ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. Kršitelji so tudi v tem primeru oglobljeni po zakonu o nalezljivih boleznih, nadzor pa izvaja zdravstveni inšpektorat.

O prenašanju bolezni tudi kazenski zakonik

Na Primorskem so ob prvih znakih panike obravnavali dva primera, ko sta v čakalnico zdravstvenega doma vstopila potencialno okužena moška mimo pravil in protokola. Na koncu se je sicer izkazalo, da nista okužena, toda če bi bil test pozitiven in če bi se bolezen razširila, bi to pomenilo kaznivo dejanje po 177. členu kazenskega zakonika, ki govori o prenašanju nalezljivih bolezni. Omenjeni člen veleva, da se, kdor se ne ravna po predpisih ali odredbah, s katerimi pristojni organ odredi pregled, izločitev bolnikov ali kakšne druge ukrepe za zatiranje ali preprečevanje nalezljivih bolezni pri ljudeh, in s tem povzroči, da se nalezljiva bolezen razširi, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. V primeru, da zaradi neupoštevanja zgoraj omenjenih predpisov posledično povzroči smrt ene ali več oseb, pa je lahko kaznovan z zaporom, v najhujših primerih do osem let.