Množični uboj

Na Japonskem na smrt obsodili moškega, ki je pobijal v domu za duševno prizadete: Tako te sovražim. Želim te raztrgati"

J.P./STA
16. 3. 2020, 11.58
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 12.02
Deli članek:

Na Japonskem so danes na smrt obsodili moškega, ki je leta 2016 v domu za duševno prizadete ubil 19 ljudi. Na sodbo naj se ne bi pritožil.

Profimedia
Uematsu ni nikoli zanikal vpletenosti v napad, vendar pa ni priznal krivde.

"Vzeta so bila življenja 19 ljudi. To je zelo hudo," je povedal sodnik Kiyoshi Aonuma. Dejal je, da je Satoshi Uematsu načrtoval umore in je namerno ubijal.

Sodišče je tako sledilo japonskemu tožilstvu, ki je za Uematsuja, ki je bil med drugim obtožen umora, zahtevalo smrtno kazen. Tožilstvo trdi, da je moški zmožen prevzeti odgovornost za nasilje v centru Tsukui Yamayuri-en izven Tokia.

Uematsu ni nikoli zanikal vpletenosti v napad, vendar pa ni priznal krivde. Njegovi odvetniki so trdili, da trpi za duševno boleznijo, povezano z uživanjem marihuane.

30-letnik je razsodbo sprejel ravnodušno. Med branjem sodbe je gledal naravnost v sodnika. Na sodbo naj se ne bi pritožil, čeprav je nasprotoval smrtni kazni.

Mati ene od žrtev je pred izrekom sodbe dejala, da napadalec "ne potrebuje prihodnosti". "Tako te sovražim. Želim te raztrgati. Tudi najstrožja kazen je premila zate. Nikoli ti ne bom oprostila," je dejala po poročanju japonske javne televizije NHK.

19 jih je ubil, še 25 ranil

Uematsu je julija 2016 v domu za duševno prizadete z nožem ubil 19 ljudi, še 25 pa jih je ranil. V domu, kjer je prebivalo okoli 150 ljudi, je bil napadalec v preteklosti zaposlen, a so ga februarja 2016 odpustili, zaradi česar so se mu zamerili. To je bil eden najhujših množičnih ubojev na Japonskem po drugi svetovni vojni.