V boju proti koronavirusu

ZDA želele cepivo nemškega proizvajalca le zase. To je odgovoril Berlin

A.S./STA
16. 3. 2020, 11.30
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 12.41
Deli članek:

Nemške oblasti so danes zavrnile možnost, da bi ZDA dovolili ekskluzivni dostop do cepiva proti koronavirusu, ki ga razvijajo v nemškem podjetju CureVac. "Nemčija ni naprodaj," je danes dejal nemški gospodarski minister Peter Altmeier. Zunanji minister Heiko Maas pa je poudaril, da "bomo virus premagali samo skupaj".

Reuters
Nemške oblasti so danes zavrnile možnost, da bi ZDA dovolili ekskluzivni dostop do cepiva proti koronavirusu.

Nemški časnik Welt am Sonntag je v nedeljo poročal, da naj bi ameriški predsednik Donald Trump nemškemu zasebnemu podjetju CureVac ponudil milijarde dolarjev za ekskluzivni dostop do cepiva proti novemu koronavirusu.

"Nemčija ni naprodaj," je v podkastu vidnega nemškega novinarja Gaborja Steingarta povedal Altmeier. "Poznamo to podjetje in smo v stiku z njim," je dodal.

Možnost, da bi ZDA dobile ekskluzivni dostop do cepiva, je zavrnil tudi nemški zunanji minister Maas. "Nemški raziskovalci so vodilni pri razvoju zdravil in cepiv, pri čemer sodelujejo na globalni ravni. Ne moremo dovoliti drugim, da bi imeli ekskluzivni dostop do rezultatov njihovih raziskav," je poudaril.

"Ta virus bomo premagali samo skupaj in ne, če se bomo spopadali," je še zatrdil.

Notranji minister Horst Seehofer pa je napovedal, da bodo o tem govorili tudi na današnjem kriznem srečanju v Berlinu.

V podjetju so že v nedeljo pojasnili, da pogodba, ki bi cepivo ekskluzivno zagotavljala ZDA, za njih ne pride v poštev. "Želimo razviti cepivo za vse in ne le za posamične države," je povedal Christof Hettich, poslovodja holdinga Hopp BioTech, kamor sodi tudi CureVac.