Slovenija

Evropska komisija prepovedala izvoz zaščitne opreme

S.R./STA
16. 3. 2020, 11.52
Posodobljeno: 16. 3. 2020, 11.55
Deli članek:

V EU je od nedelje v veljavi izvedbena uredba Evropske komisije, po kateri je izvoz zaščitne opreme iz držav EU prepovedan, razen s posebnim dovoljenjem.

Profimedia
Zaščitna oprema.

S tem ukrepom si Komisija prizadeva, da bi zaščitna oprema v čim večji meri ostala v uniji, ki se sooča s strmo rastjo okuženih s koronavirusom. Uredba določa, da je za izvoz osebne zaščitne opreme, kot so varovalna očala in ščitniki, zaščita za obraz, oprema za zaščito ust in nosu ter zaščitna oblačila in rokavice, iz EU v tretje države potrebno izvozno dovoljenje, ki ga izda pristojni organ države članice, v kateri ima izvoznik sedež. Brez takšnega izvoznega dovoljenja je izvoz prepovedan, so danes sporočili z gospodarskega ministrstva. 

Komisija izvoz iz držav EU v države izven Evropske unije omejuje, ker obstoječe zaloge in trenutna raven proizvodnje v Uniji kljub pozivom k povečanju ne bodo zadostovale za zadovoljitev povpraševanja v EU. Kot je navedla Komisija, je trenutno proizvodnja zaščitne opreme skoncentrirana v omejenem številu držav članic, zlasti na Češkem, v Franciji, Nemčiji in na Poljskem. 

"Povpraševanje po zdravstveni zaščitni opremi je močno naraslo in pričakovati je, da se bo močno povečevalo, pri čemer bi lahko prišlo do pomanjkanja v več državah članicah, zlasti primanjkuje zaščitnih mask za usta. Trenutno potekajo prizadevanja za povečanje proizvodnih zmogljivosti," so navedli v Komisiji. 

Za tak ukrep so se odločile tudi nekatere države izven EU, med njimi tudi sicer tradicionalne dobaviteljice za trg EU. Komisija je sedaj sprejela podoben ukrep, ki med drugim določa, da se izvoz določene količine posameznih izdelkov v tretje države sicer lahko odobri, a le v posebnih okoliščinah. 

Do namere izvoznega omejevanja je prišlo tudi med članicami EU, kar je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v petek glasno kritizirala, saj da je v teh razmerah solidarnost najnujnejša. V petek je poudarila, da po pogovorih z Nemčijo, Francijo in nekaterimi drugimi članicami EU z veseljem poroča, da so pripravljene ustrezno prilagoditi nacionalne ukrepe.