Svet

To so evropske države, ki so Grčiji ponudile pomoč za soočenje s povečanim številom migrantov

S.R./STA
6. 3. 2020, 21.15
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 21.17
Deli članek:

Na podlagi prošnje Grčije zaradi povečanega števila vstopov migrantov in beguncev v državo je preko evropskega mehanizma na področju civilne zaščite doslej Grčiji pomoč v naravi ponudilo 14 članic EU in kandidatk za članstvo, so danes sporočili iz Bruslja.

Reuters
Proti Grčiji se je odpravilo na tisoče beguncev in migrantov.

Evropska komisija je sporočila, da na vseh ravneh podpira Grčijo pri obravnavanju večjega števila beguncev in migrantov na njenih zunanjih mejah EU. Večji pritisk na grško mejo s Turčijo se je začel pred tednom dni, ko je Ankara razglasila, da so meje z Evropo odprte in tako opogumila na tisoče beguncev in migrantov, ki so se odpravili proti Grčiji in se sedaj kopičijo na njeni kopenski meji. Sooča se tudi s povečanim prihodom migrantov preko morja. 

Grčija je v ponedeljek prek mehanizma EU na področju civilne zaščite zaprosila za mednarodno pomoč v materialu s področja zdravstva, mobilnosti, sanitarij, zavetišč in drugih neživilskih izdelkov. Grške oblasti ob velikem povečanju števila poskusov vstopa migrantov v Grčijo namreč ocenjujejo, da lahko v bližnji prihodnosti pride do oteženih humanitarnih pogojev. 

14 držav

Doslej je državi prek omenjenega mehanizma ponudilo 14 evropskih držav skoraj 70.000 predmetov. Grčija bo tako med drugim prejela spalne vreče, odeje, generatorje električne energije, šotore in druge bivalne, sanitarne storitev in zdravstvene izdelke, so sporočili iz Bruslja. 

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem dejal, da "EU in njene države članice ne puščajo Grčije same pri reševanju razmer na njenih mejah". Izrazil je ponos zaradi velikodušne podpore, ki so jo pokazale evropske države. "Pripravljeni smo še naprej pomagati," je poudaril. 

Zahvalil se je 14 državam, ki so takoj ponudile podporo. To so Avstrija, Belgija, Hrvaška, Češka, Danska, Finska, Francija, Litva, Norveška, Portugalska, Romunija, Srbija, Slovenija in Švedska. Slovenija bo Grčiji v okviru mehanizma že v ponedeljek poslala pelerine za enkratno uporabo, gumijaste škornje, odeje in spalne vreče. Skupaj s prevozom je pomoč ocenjena na 242.300 evrov.