OBVLADAJMO BOLEČINO

Migrena je več kot le močan glavobol

T.D.
6. 3. 2020, 20.55
Deli članek:

Migreno označujejo zmerni do hudi, po navadi enostranski glavoboli s pridruženo slabostjo, bruhanjem, občutljivostjo na svetlobo ali zvok.

Dreamstime
Nagnjenost k migrenam je pogosto genetska.

Za migreno je značilen intenziven, utripajoč glavobol, ki lahko traja tudi do nekaj dni, poleg tega pa se lahko pojavijo slabost, bruhanje ter občutljivost na dražljaje iz okolja. Ko nastopi, postane bolnik običajno izrazito manj opravilno sposoben.

Vzroki pojava migrene

Mehanizem nastanka migrenskega glavobola še ni docela razjasnjen. Najverjetneje gre za prehodno ponavljajočo se živčno-žilno motnjo. V okolici živčnih končičev 5. možganskega živca ob možganskih arterijah pride do izločanja številnih snovi, ki povzročajo širjenje žil in vnetje. Prav slednje draži ta živec in povzroča občutek bolečine. Zaradi povečane aktivacije bolečinskega sistema lahko bolniki bolečino pretirano občutijo ali jo zaznajo celo ob nebolečinskem dražljaju (zvok, svetloba, dotik).

Tipi migren

V grobem ločimo dva tipa migrenskih glavobolov – migreno z avro in brez nje. Skorajda 30 odstotkov bolnikov pred migreno doživi avro, to je skupek nevroloških simptomov, ki se razvije v približno 20 minutah in traja do ene ure, zatem pa se po navadi pojavi migrenski glavobol. Bolniku se bliska pred očmi, predmeti v vidnem polju postanejo megleni in nejasni, vidi bleščeče cikcak črte, za prehodno obdobje lahko celo izgubi vid v polovici vidnega polja. Okrog ust in v okončinah se pojavi mravljinčenje, zbadanje in žarenje, ki se seli po telesu. Okončine postanejo težke, bolnik težje govori, ima vrtoglavico, težave z ravnotežjem, lahko tudi slušne ali vohalne halucinacije.

Kdaj k zdravniku?

Svetujemo vam, da zdravnika obiščete takoj, ko opazite znake migrenskega glavobola. Preiskava za diagnozo migrene sicer ne obstaja, a vas bo osebni zdravnik ob prvem obisku telesno in nevrološko pregledal. To vključuje oceno mentalnih funkcij s pregledom vida, koordinacije, refleksov in občutkov. Vsi so potrebni zaradi izključitve drugih bolezenskih stanj, ki bi lahko povzročila enake simptome. Osebni zdravnik potrebuje za določanje točne diagnoze poleg podatkov o simptomih tudi vzorec pojavljanja glavobolov. Migrene se lahko pojavijo nepredvideno, z različno dolgimi obdobji, ko simptomov ne občutite. Zato je postavitev točne diagnoze lahko dolgotrajen proces. Da bi pomagali pri postavljanju diagnoze, je priporočljivo, da vodite migrenski dnevnik. Vanj vpisujte datum, čas nastopa migrene in kaj ste takrat počeli. Pri določanju sprožilnih dejavnikov koristi, če zapišete, kaj ste tistega dne jedli.