Splitski trojni morilec

Znano jo izvedensko mnenje psihiatrov, Filipu grozi do 50 let zapora

S.R.
6. 3. 2020, 18.05
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 21.07
Deli članek:

Splitskemu trojnemu morilcu kot kaže ne bodo sodili kot neprištevni osebi. Grozi mu najvišja možna kazen.

Facebook
Filip Zavadlav

Za hrvaške medije je danes spregovoril Branko Šerić, odvetnik Filipa Zavadlava, ki je v začetku januarja letos na ulicah Splita s kalašnikovko hladnokrvno umoril tri osebe, ki naj bi zaradi dolga maltretirale njegovega brata, njega samega in tudi družino. Pod streli so umrli Marino Paić, Marin Boban in Jurica Torlak, vsi trije sumljivega slovesa, sicer del kolesja splitskega podzemlja.

V javnost je namreč prišla ocena izvedencev psihiatrične stroke, da se je Zavadlav na morilski pohod podal v stanju »bistveno zmanjšane prištevnosti,« kar je potrdilo tudi tožilstvo. Šerić je pojasnil, da izsledkov izvedenskega mnenja še ni videl, a je potrdil, da mu bodo, če je to res, sodili kot prištevni osebi. Kot je namreč pojasnil, bi to pomenilo, da v času dejanja ni bil neprišteven in da bo šlo za sojenje kot vsako drugo, pri čemer se bo »bistveno zmanjšana prištevnost štela za veliko olajševalno okoliščino.« Tako po njegovih besedah kaže dozdajšnja sodna praksa, a priznava, da mora videti, kaj natančno piše v izvedenskem mnenju. Pojasnil je še, da je med neprištevnostjo in zmanjšano prištevnostjo bistvena razlika, med bistveno zmanjšano prištevnostjo in neprištevnostjo pa da so »nianse.«

Kot neuradno poroča hrvaški Jutarnji list, je v 30 strani dolgem izvedenskem mnenju navedeno, da Zavadlav, čeprav je bil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, ne trpi za duševno boleznijo, a je bil v času dejanja pod močnim stresom. Na podlagi teh ugotovitev naj bi Zavadlavu po poročanju časnika grozila dolgotrajna zaporna kazen, celo na Hrvaškem najvišja možna kazen 50 let.