Novo sojenje

Neuradno: oprostilna sodba Milku Noviču razveljavljena

S.R./STA
6. 3. 2020, 18.14
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 18.27
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani je odločilo o pritožbi tožilstva zoper oprostilno sodbo Milku Noviču.

STA
Po neuradnih informacijah je višje sodišče razveljavilo oprostilno sodbo Milku Noviču.

Kako je odločilo sodišče, še ni uradno znano, po neuradnih informacijah portala 24ur.com pa je primer vrnilo v novo sojenje. Novičev odvetnik Žiga Podobnik teh informacij za STA ni mogel potrditi, saj odločitve še ni prejel. Kot poroča portal, so na Okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer sodijo Noviču, potrdili, da je višje sodišče sprejelo odločitev o pritožbi. Ker pa stranke v postopku z odločitvijo še niso seznanjene, vsebine odločitve niso mogli razkriti. 

Podobnik odločitev višjega sodišča pričakuje v začetku naslednjega tedna, če so višji sodniki sodbo razveljavili in odredili novo sojenje, pa ga to ne bo presenetilo. "Upali smo na drugačen izid, pričakovali pa takega," je dejal. Ocenjuje namreč, da bi bile lahko za višje sodnike sporne določene "procesne rešitve" sodnika Zvjezdana Radonjića, ki je vodil sojenje. Na spornost procesnega vodenja je sicer opozarjalo tudi tožilstvo. 

Očitajo mu kršitve postopka

Novič je bil aprila lani v ponovljenem sojenju oproščen očitkov o umoru nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, tožilstvo pa se je na takšno odločitev pritožilo. 12. februarja je senat višjega sodišča pritožbo obravnaval na javni seji. 

Tožilstvo je v pritožbi predlagalo razveljavitev oprostilne sodbe in vrnitev v ponovno odločanje pred spremenjen senat. Predlagalo je tudi razveljavitev sklepa, s katerim je predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik zavrnil predlog za Radonjićevo izločitev. 

Slednjemu tožilstvo med drugim očita številne kršitve postopka, med drugim da sodelujočim v postopku velikokrat ni dovolil postavljati vprašanj pričam, da je dvakrat zaslišanje neupravičeno zaprl za javnost, pri tem pa sklepov ni ustrezno obrazložil, kot tudi, da je enkrat iz sodne dvorane neupravičeno odstranil tožilko Blanko Žgajnar

Na drugi strani je zagovornik obtoženega Žiga Podobnik po seji višjega sodišča ocenjeval, da Novič nikakor ni imel motiva za umor in da je "temelj zgodbe nekje drugje". Glede očitkov na račun vodenja sojenja je dejal, da je bilo to morda "res nekoliko drugačno, kot smo ga zagovorniki in tožilstvo vajeni, ne moremo pa reči, da je bil sodnik pristranski". 

Očitki Noviču zastarajo oktobra letos.