Slovenija

V hotelirstvu zaradi koronavirusa že odpuščanja

S.R./STA
6. 3. 2020, 15.54
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 15.58
Deli članek:

Zaradi izbruha novega koronavirusa v Sloveniji in drugih državah je stanje v slovenskih hotelih "resno", pravi predsednik združenja hotelirjev Gregor Jamnik.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Stanje se sicer po hotelih po Sloveniji razlikuje. "Zdravilišča so zaenkrat manj prizadeta kot na primer Ljubljana, Bled in Obala," je povedal Gregor Jamnik. V Ljubljani trenutno beležijo 30-odstotni upad zasedenosti sob in še večji padec prihodkov. Za ostale dele Slovenije v združenju hotelirjev, ki deluje pod okriljem Turistično gostinske zbornice Slovenije, trenutno še ne razpolagajo s točnejšimi podatki. 

So pa potrdili, da so določeni hoteli zaradi situacije začasno zaprli vrata. Nekateri pa tudi že odpuščajo, je povedal sogovornik: "Hotelirji se, medtem ko čakamo na ukrepe države, znajdemo vsak po svoje. Koristimo preostanke lanskih dopustov, letošnje dopuste, nadure, žal pa nam določeni hotelirji potrjujejo tudi že odpuščanja." 

Izpada prihodka hotelirji ne glede na nadaljnji razvoj situacije ne bodo mogli več nadomestiti, je še dodal Jamnik. "Lahko govorimo o za vedno izgubljenem prihodku. Trenutne posledice v hotelirstvu so krčenje obsega poslovanja in s tem nabora storitev," je dejal. 

Posledice čutijo tudi v drugih sektorjih

Da slovenski obrtniki in podjetniki občutijo vpliv širjenja novega koronavirusa, so danes posvarili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Posledice čutijo med drugim gostinci, hotelirji in avtobusni prevozniki. Zato vlado pozivajo k ukrepom, med katerimi naj bo začasna oprostitev plačila davkov in kritje bolniške odsotnosti. 

Na posledice izbruha novega koronavirusa so opozorili tudi turistični vodniki. Nekaterim grozi popoln izpad dohodka zaradi odpovedi rezervacij za celotno prihajajočo sezono. 

V Sloveniji je trenutno sedem potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Bolezen covid-19 je močno prizadela tudi sosednjo Italijo, ki je izredno pomemben trg za slovenski turizem, ministrstvo za zunanje zadeve pa je danes odsvetovalo potovanja tja. Koronavirus se širi tudi v drugih evropskih državah in duši interes za potovanja.