jeza in sovraštvo do matere

Tožilka za Kukanjo predlaga 30 let zapora, on pravi: "Mamo sem imel rad, nisem je želel ubiti"

A.S./STA
6. 3. 2020, 15.21
Deli članek:

Na novogoriškem okrožnem sodišču se počasi zaključuje sojenje Draganu Kukanji, ki je obtožen povzročitve hude telesne poškodbe in umora mame, nasilja v družini in zanemarjanja mladoletne hčerke. Državna tožilka Marta Durnik Vukelič je zanj predlagala skupno 30 let zaporne kazni, sodnik Igor Majnik pa bo sodbo razglasil v ponedeljek.

STA
Obtoženi Kukanja je povedal, da mu je žal za mamino smrt.

Kukanja je obtožen kar štirih kaznivih dejanj. Zaradi umora mame je tožilka predlagala 28 let zaporne kazni, zaradi povzročitve hude telesne poškodbe leto in pol zapora, dve leti pa za nasilje v družini in prav toliko za zanemarjanje mladoletne osebe. Skupno naj bi mu tako dosodili najvišjo možno kazen, 30 let zapora.

Zagovornik obtoženega Dragana Kukanje, odvetnik Mitja Podgornik je prepričan, da je predlagana kazen previsoka, saj naj bi Kukanja storil le hudo telesno poškodbo, ki je imela za posledico smrt.

Obtoženi Kukanja je ob koncu današnjega naroka povedal, da mu je žal za mamino smrt, vendar da ne ve, kaj "je bila tista kaplja čez rob, da se je tako znesel nad mamo". Zaradi dogajanja v družini in bližnjega odhoda hčerke na študij v Ljubljano je bil prizadet, zato je svoje težave poskušal utopiti v alkoholu.

"Mamo sem imel rad, nisem je želel ubiti. Ne vem, kaj mi je bilo. Da ni šlo za naklepni umor, je dejstvo že to, da je imela moja mama tolikšno pokojnino kot midva z ženo skupaj in nam je z njo tudi pomagala preživeti," je še poudaril Kukanja.

Državna tožilka je sicer ob začetku današnjega naroka modificirala obtožnico in pri kaznivem dejanju povzročitve hude telesne poškodbe zapisala, da je slednja lahko posledica zmanjšane prištevnosti obtoženca.

Spomnimo:

Kriminalisti so lanskega 4. septembra prišli v stanovanjsko hišo v Črničah po klicu Dragana Kukanje. Dejal jim je, da je njegova 91-letna mama padla po stopnicah in ne kaže več znakov življenja. Tudi medicinsko osebje ji ni moglo pomagati in so lahko le potrdili njeno smrt.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je žrtev po večurnem fizičnem nasilju umrla okoli 8. ure zjutraj. Osumljenec je nato nekaj po 9. uri poklical novogoriški center za obveščanje in prijavil, da je starejša oseba padla po stopnicah in ne kaže znakov življenja. Še pred prihodom reševalcev in kriminalistov naj bi poskušal in deloma tudi uspel odstraniti sledove kaznivega dejanja ter prirediti dokaze.

Po prvih ugotovitvah policistov naj bi bil motiv za umor, storjen na grozovit način, dolgotrajen spor, jeza in sovraštvo do matere.