tudi materialna pomoč

Slovenija na pomoč Grčiji pošilja štiri policiste: na grško-turško mejo v torek

A.S./STA
6. 3. 2020, 15.12
Posodobljeno: 6. 3. 2020, 15.15
Deli članek:

Slovenija bo v pomoč Grčiji pri soočanju z novim migracijskim valom v okviru evropske skupine za hitro posredovanje na grško-turško mejo poslala štiri policiste, ki bodo v skladu z operativnim načrtom agencije Frontex tja potovali v torek, so danes potrdili na MNZ. Slovenija bo v ponedeljek Grčiji poslala tudi materialno pomoč.

Profimedia
Težke razmere na zastraženi kopenski meji med Turčijo in Grčijo.

Evropska agencija za zunanje meje Frontex bo na grško-turško mejo poslala približno sto pripadnikov skupine za hitro posredovanje.

Slovenija je na izrednem zasedanju notranjih ministrov EU, sklicanem zaradi izrednih razmer na grško-turški meji, v sredo sicer napovedala, da bo v pomoč Grčiji v okviru evropske skupine za hitro posredovanje zagotovila 35 policistov.

Vendar je Grčija Frontex zaprosila za napotitev 100 policistov na kopensko mejo s Turčijo, na to zaprosilo pa so se pozitivno v skladu z obveznostmi, ki izhajajo iz veljavne uredbe, odzvale vse države članice. Tako bo Slovenija prispevala sorazmerni delež - štiri policiste, poudarjajo na notranjem ministrstvu.

Od razmer na grško-turški meji in od morebitnega dodatnega zaprosila Grčije za pomoč pa je odvisno, ali bodo kasneje odpotovali še dodatni policisti, so še pojasnili.

##IMAGE-1100770##

Materialna pomoč v ponedeljek

Slovenija bo Grčiji, ki se potem, ko je Turčija več tisoč migrantom in beguncem odprla mejo v Evropo, sooča z novim migracijskim valom, pomagala tudi z materialno pomočjo. Kot so danes potrdili na ministrstvu za obrambo, jo bo v Grčijo poslala v ponedeljek.

Materialno pomoč - pelerine za enkratno uporabo, gumijaste škornje, odeje in spalne vreče - bo Slovenija Grčiji poslala na podlagi prošnje prek evropskega mehanizma na področju civilne zaščite ob povečanem migracijskem toku. Odločitev je vlada sprejela v četrtek. Skupaj s prevozom je ta pomoč ocenjena na 242.300 evrov.